Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.02.2023. 15:48

CEO Tech predictions 

Matija Puškar očekuje rast EDGE AI rješenja

CEO Bytelaba smatra da će u ovoj godini zbog nestašice komponenata biti pravi izazov zadržati kvalitetu.

Matija Puškar očekuje rast EDGE AI rješenja
Matija-Puskar2

Matiji Puškaru, CEO-u Bytelaba, tvrtke specijelizirane za embedded rješenja, postavili smo pitanje: Koji će trendovi obilježiti područje (razvoja digitalnih rješenja i software developmenta) u 2023 godini i kako će se to odraziti na specifična područja za koja pružate rješenja?

Konzervativni sektori poput embeddeda se polako ali sigurno mijenjaju. Ova godina je dobrim dijelom prošla u znaku RTOS-a - ZephyrOS pomoću kojeg smo ove godine uspješno realizirali šest projekata baziranih na ovom frameworku. Dodatno se Rust pokušava nametnuti kao novi smjer, no iz današnje perspektive ne očekujemo da će se u idućim godinama embedded industrija značajno odmaknuti od razvoja u C/C++.

I dalje su razvojni ciklusi zbog nestašice komponenata sve kraći te je pravi izazov zadržati kvalitetu. Upravo je to razlog sve veće potrebe za simulatorima hardverskih platformi poput Renodea koji omogućuju lakšu i bržu automatizaciju testiranja.

Očekujemo daljini rast Edge AI uređaja i aplikacija. Edge AI omogućava veliki broj aplikacija koje su do sada bile poprilično složene, nekada čak i blokiranje zbog izazova sa sigurnosti podataka. Kada se osjetljivi podatci obrađuju na uređaju, nisu u opasnosti od kompromitiranja na cloudu, a s druge strane lakše je zadovoljiti stroge EU regulacije o korištenju privatnih podataka.

Po pitanju novih protokola, Matter je službeno objavljen te su Android i iOS u kratkom roku podržali ovaj novi smart home protokol. Uskoro očekujemo velik broj uređaja koji su Matter kompatibilni što će osvježiti cjelokupnu smart home industriju.

Značajni utjecaj na embedded industriju ima i rat u Ukrajini, zbog kojeg su ulaganja u obrambenu/vojnu industriju narasla te se pokreću novi razvojni programi.

Što predviđaju drugi hrvatski tech lideri možete pogledati u našem članku na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->