Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.02.2023. 16:04

CEO Tech predictions 

Vladimir Olujić: Napredak razvoja aplikativne podrške

Predsjednik uprave STORM grupe očekuje trend razvoja objektne arhitekture podatkovne pohrane.

Vladimir Olujić: Napredak razvoja aplikativne podrške
Vladimir-Olujic2

Vladimiru Olujiću, predsjedniku uprave STORM grupe postavili smo pitanje: Koji će trendovi obilježiti područje (razvoja digitalnih rješenja i software developmenta) u 2023 godini i kako će se to odraziti na specifična područja za koja pružate rješenja?

Pored potreba za razvojem i unapređenjem svih vidova aplikativne podrške temeljene na procesima digitalizacije poslovanja, potreba za aplikativnim razvojem IoT tehnologija, očekuje se i daljnje intenziviranje razvoja aplikativnih rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji. Navedeno implicira potrebe pohrane i analitičke obrade iznimno velikih količina podataka čije generiranje prati eksponencijalni godišnji rast od više desetaka TB.

Tijekom iduće godine ICT tržište kompenzirat će ove potrebe adekvatnim razvojem kapacitivno i performansno optimiziranom podatkovnom i sigurnosnom pohranom, računalnom procesnom performansom i povećanjem komunikacijske propusnosti. Isto ima za posljedicu zahtjeve na učinkovitija infrastrukturna rješenja i poboljšanje pripadnih normi.

 Od značajnijih trendova treba naglasiti daljnji razvoj objektne arhitekture podatkovne pohrane, zatim NVMe odnosno NVMe(oF) specifikacije sučelja i PCI sabirničkog protokola iniciranih potrebom maksimiziranja mogućnosti SSD i Flash bazirane pohrane i potrebe propusnije komunikacije s poslužiteljskim sustavima. Istome pridonose zahtjevi primjenskih programa, potreba za performansama njihovih virtualnih instanci, Big Data analitika i obrada poslovno kritičnih aplikacija u realnom vremenu.

 Tvrtke iz STORM Grupe, u skladu s prethodno opisanim očekivanjima, već su ove godine započele realizaciju projekata i investicijskog plana za nadogradnjom infrastrukturnih i facility resursa u svom podatkovnom centru. Taj iskorak će omogućiti pravovremenu prilagodbu očekivanih intenziviranih korisničkih zahtjeva usluga u oblaku te proširenim potrebama kolociranja opreme, podrške i održavanja.

Napredak razvoja aplikativne podrške i rješenja zasnovanih na umjetnoj inteligenciji korelira s opisanim planom nadogradnje te u toj poslovnoj vertikali iduće godine očekujemo dvoznamenkasti rast. Bez obzira na prijeteće trendove povećanja operativnih troškova poslovanja i inflacije koje negativno djeluju na investicijski kapacitet naših korisnika, očekujemo rast projektnog poslovanja, kao i rast u segmentu svakodnevnih djelatnosti naših tvrtki referencirano na svjetske ICT proizvođače aplikativnih i sklopovskih riješena koje obnašamo.

Što predviđaju drugi hrvatski tech lideri možete pogledati u našem članku na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->