Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.09.2020. 13:40

Identifikacija licem 

Singapur prvi uvodi provjeru identiteta licem

Biometrijska provjera omogućit će Singapurcima siguran pristup privatnim i državnim službama.

Singapur prvi uvodi provjeru identiteta licem

Singapur će biti prva država na svijetu koja će koristiti verifikaciju licem u nacionalnom sustavu provjere identiteta. Vladina tehnološka agencija kaže da će ona biti "temeljna" za digitalnu ekonomiju zemlje. Provjera identiteta licem već se koristi u jednoj od najvećih singapurskih banaka DBS-u i omogućuje korisnicima otvaranje bankovnog računa online. Zahvaljujući tehnologiji koja se koristi provjera ne omogućuje samo identifikaciju osobe, već osigurava da je ona istinski nazočna.

"Morate osigurati da je osoba doista prisutna pri autentifikaciji, odnosno da ne gledate snimljenu fotografiju, video, ili "deepfake", izjavio je Andrew Bud, osnivač i CEO britanske tvrtke iProov, koja je razvila tehnologiju koja omogućuje sigurno prepoznavanje "žive" osobe.

Tehnologija će se integrirati u nacionalni sustav online account managementa SingPass, koji građanima te zemlje omogućuje pristup državnim e-servisima. 

"Ovo je prvi puta da se autentifikacija licem u oblaku koristi za sigurno utvrđivanje identiteta građana koji koriste nacionalni sustav za pristup državnim elektronskim uslugama", ističe Bud koji objašnjava razlike između prepoznavanja lica i autentifikacije licem.

"Oba sustava ovise o skeniranju lica subjekta i njegovom usklađivanju sa slikom u postojećoj bazi podataka radi utvrđivanja njihovog identiteta. Ključna je razlika u tome što autentifikacija zahtijeva izričit pristanak korisnika, a korisnik dobiva nešto zauzvrat, poput pristupa svom telefonu ili aplikaciji za pametni telefon svoje banke. Suprotno tome, tehnologija prepoznavanja lica mogla bi skenirati lica svih ljudi na željezničkoj stanici i upozoriti vlasti ako pored kamere prođe traženi kriminalac ili politički disident, što stvara brojne negativne implikacije u vezi očuvanja privatnosti građana", dodaje CEO iProova.

Provjera identiteta licem u Singapuru će se između ostaloga proširiti na škole i fakultete, kako bi se osiguralo da pravi studenti pišu testove, a sustav će moći koristiti i svaka singapurska tvrtka za svoje potrebe ukoliko ne narušava vladine odredbe o dobrovoljnom pristanku na ovaj tip autentifikacije.

Ukratko rečeno, ovo nas za još jedan korak približava budućnosti u kojoj više nećemo morati nositi osobne, putovnice, kreditne kartice ili druge dokumente sa sobom, jer će jedini „dokument“ biti naše lice. Hoće li takva autentifikacija biti 100 posto sigurna i povećava li ovo mogućnost krađe identiteta? To trebamo pitati hakere.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->