Nalazite se
  • Pop Tech
  • NASCAR predstavio svoj prvi električni trkaći auto
Članak
Objavljeno: 08.07.2024. 11:43

ABB NASCAR 

NASCAR predstavio svoj prvi električni trkaći auto

Hoće li NASCAR pokrenuti neko novo natjecanje električnih automobila zasad još nije poznato.

NASCAR predstavio svoj prvi električni trkaći auto

oznato natjecanje automobila na kružnim stazama NASCAR, u suradnji s tvrtkom za elektrifikaciju i automatizaciju ABB, u šli su u partnerstvo s Chevroletom, Fordom i Toyotom, kako bi razvili prototip prvog električnog automobila sposobnog za NASCAR utrke i predstavili ga na Chicago Street Raceu.

Ralph Donati, izvršni potpredsjednik ABB-a, rekao je  kako je cilj ove suradnje pomaknuti granice tehnologije elektrifikacije, od utrka električnih vozila do prijevoza na duge relacije.

NASCAR kaže da ostaje predan povijesnoj ulozi motora s unutarnjim izgaranjem, no također stremi prema dekarbonizaciji svojih operacija i smanjenju ugljičnog otiska na nulu u svim svojim osnovnim operacijama do 2035. kroz elektrifikaciju i inovativna rješenja.

“Ne može postojati optimalniji trenutak za objavu našeg prvog Impact partnera nego u tandemu s debijem ABB NASCAR EV prototipa na Chicago Street Raceu,” rekao je Eric Nyquist, NASCAR-ov viši potpredsjednik i glavni Impact Officer. “ABB je vodeći u industriji i pomoći će u naporima da dekarboniziramo naše poslovanje dok težimo postizanju neto nultih radnih emisija tijekom sljedećeg desetljeća.”

nascar-ev-car-3

Elektrificirani automobil ima tri STARD UHP 6-fazna motora (jedan sprijeda, dva straga) koji izravno opskrbljuju strujom sve četiri posebno dizajnirane gume Goodyear Racing Eagle. Hlađen tekućim hlađenjem pogonski sustav donosi bateriju od 78 kWh, a podesivi sklop može proizvesti 1000 kW pri vršnoj snazi.

Regenerativno kočenje pretvara kinetičku energiju u snagu, čineći automobil idealnim za cestovne staze i kratke ovalne staze.

Automobil s pogonom na sve kotače ima generičku karoseriju Crossover Utility Vehicle (CUV) izrađenu od održivog kompozita na bazi lana. Dijeli mnogo sličnosti s automobilima Next Gen i Garage 56. Karoserija se nalazi na modificiranoj šasiji Next Gen, a upravljač, ovjes, kočnice i kotači potječu od automobila serije NASCAR Cup.

ABB i NASCAR zasad ne govore hoće li se novi električni auti jednog dana naći u klasičnim NASCAR utrkama ili pripremaju neko novo natjecanje u stilu Formule E.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ABB NASCAR
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->