Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Električni zrakoplov kojem treba samo 50 m piste
Članak
Objavljeno: 31.05.2024. 12:55

Electra 

VIDEO: Električni zrakoplov kojem treba samo 50 m piste

Hibridno-električni testni zrakoplov postigao je prvo ultra-kratko eSTOL polijetanje i slijetanje.

VIDEO: Električni zrakoplov kojem treba samo 50 m piste

Američka tvrtka Electra uspješno je izvela prve operacije ultra-kratkog leta visokih performansi svojeg električnog demonstracijskog zrakoplova s ​​kratkim uzlijetanjem i slijetanjem (eSTOL).

“Današnja prekretnica je nevjerojatno postignuće jer smo dokazali da naš eSTOL zrakoplov ima sposobnost učiniti ono što smo rekli da može djelovati iz prostora kraćeg od 90 metara,” rekao je JP Stewart, potpredsjednik i generalni direktor Electre.

Probni letovi, kojima je upravljao pilot Cody Allee, odvijali su se tijekom travnja i svibnja 2024. u regionalnoj zračnoj luci Manassas i zračnoj luci Warrenton-Fauquier u Virginiji. Najduži let trajao je 1 sat i 43 minute. Tijekom kampanje, letjelica je poletjela s piste na manje od 50 metara i dosegla visinu od 1900 m te letjela sporije od 46 km/h pri polijetanju i slijetanju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Electrin dizajn koristi osam električnih motora za značajno povećanje uzgona krila, omogućujući eSTOL zrakoplovu da uzlijeće i slijeće na samo 1/10 prostora potrebnog konvencionalnim zrakoplovima. To omogućuje pristup lokacijama do kojih danas mogu doći samo helikopteri.

Podaci i uvidi dobiveni programom testiranja letova poslužit će za dizajn Electrinog komercijalnog eSTOL zrakoplova za 9 putnika, koji bi u komercijalnu upotrebu trebao stići 2028. godine.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Electra
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->