Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Humanoidni robot savladava Kineski zid
Članak
Objavljeno: 05.06.2024. 14:47

Robot Era 

VIDEO: Humanoidni robot savladava Kineski zid

Robot je izašao iz laboratorijskih poligona i odlučio se prošetati velikim Kineskim zidom.

VIDEO: Humanoidni robot savladava Kineski zid

Kineski zid predstavlja skupinu obrambenih zidova s tornjevima u sjevernoj Kini. Svi zidovi zajedno dugački su 21.196 km, što ih obujmom i masom čini najvećom građevinom na svijetu te je navodno jedina građevina izrađena ljudskom rukom koja se može vidjeti iz orbite Zemlje.

Kineska robotska tvrtka Robot Era proizvela je humanoidnog robota pod nazivom XBot-L, za kojeg kažu da je prvi robot koji se popeo na Kineski zid.

robot3

Mada XBot-L nije tako brz kao kineski robot Go2 tvrtke Unitree, niti tako okretan kao Boston Dynamicsov čuveni Atlas, Xbot-L se dobro snašao u šetnji kineskim zidom, savladavajući stepenice, uspone i oštećene staze bez većeg napora, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Robot Era tvrdi da je robot potpuno samostalno savladavao teški teren u svim uvjetima i okolišima, uključujući mračne prostore stražarskih tornjeva gdje bi nedostatak svjetla mogao smetati drugim robotima.

Kineska tvrtka kaže da je to uspio zahvaljujući naprednim AI algoritmima i tehnologiji učenja s pojačanjem (RL).

"Perceptivni RL algoritmi pomažu u jačanju sposobnosti percepcije i donošenju odluka robota u susretu s nepoznatim terenima", rekao je Yue Xi, suosnivač tvrtke Robot Era. "Robot tako može prepoznati složene uvjete na putu i na vrijeme prilagoditi svoj stav pri hodu."

robot42

Koliko možemo vidjeti robot je za ovu demonstraciju imao čist put pred sobom, bez tisuća turista koji se svakodnevno motaju Kineskim zidom i nije poznato koliku je udaljenost prevalio, ali ga je svejedno fora vidjeti kako "čuva" jednu od najveličanstvenijih ljudskih građevina na svijetu.

Nadamo se da ćemo ga uskoro vidjeti u nekim konkretnijim zadaćama.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot Era
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->