Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prigušivač za puhač lišća
Članak
Objavljeno: 15.05.2024. 15:23

Johns Hopkins University 

VIDEO: Prigušivač za puhač lišća

Patentirani dizajn studenata Sveučilišta Johns Hopkins mogao bi uskoro stići u trgovine.

VIDEO: Prigušivač za puhač lišća

Studenti dodiplomskog studija na Sveučilištu Johns Hopkins odlučili su smisliti način kako učiniti puhač lišća tihim i to su savršeno uspjeli, šokirajući pritom svoje profesore.

Njihov poboljšani puhač lišća smanjuje ukupnu razinu buke za gotovo 40% dok gotovo u potpunosti briše najneugodnije frekvencije. Dizajn je u postupku patentiranja i mogao bi se naći u proizvodima tvrtke Stanley Black & Decker koja očekuje da će ih započeti prodavati u roku od dvije godine.

Studenti su proveli mjesece proučavajući dio po dio puhača za lišće, analizirajući sve njegove zvukove i zašto ih stvara. Zatim su proveli još mnogo mjeseci razvijanjem mogućih poboljšanja, usavršavajući neke ideje i odbacujući druge.

Razradili su više od 40 verzija rješenja, a na kraju su se odlučili za dodatak koji smanjuje buku gotovo poput prigušivača na pištolju ili prigušivača na automobilu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Naš proizvod u potpunosti apsorbira zrak i odvaja ga", rekao je član tima Leen Alfaoury. "Dio tog zraka izlazi takav kakav jest, a dio izlazi pomaknut. Kombinacija ova dva dijela zraka čini puhalo manje bučnim."

Njihov dizajn smanjuje najviše i najiritantnije frekvencije za oko 12 decibela, što ih gotovo uklanja, čineći ih 94% tišima. Tim je smanjio ukupnu buku puhača lišća za oko dva decibela, čineći da stroj zvuči 37% tiše.

Dizajn je oduševio dužnosnike Stanley Black & Deckera, koji jedva čekaju započeti proizvodnju i prodaju novih alata.

"To nije samo neka cool teoretska stvar koja će stajati na polici i nikada se više za nju ne čuti - ovo je spremno za masovnu proizvodnju", rekao je Nate Greene, viši voditelj proizvoda u Stanley Black & Deckeru, koji je diplomirao na Johns Hopkinsu 2017. s diplomom inženjera. "Ovo je doista rijetka i dramatična razina uspjeha." 

Studentski tim očekuje da bi se njihovo rješenje moglo prilagoditi za utišavanje drugih slično glasnih uređaja poput usisavača i sušila za kosu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Johns Hopkins University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->