Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: RFDEW je ultimativni ubojica dronova
Članak
Objavljeno: 16.05.2024. 17:03

Dstl 

VIDEO: RFDEW je ultimativni ubojica dronova

U razvoju je novo oružje koje koristi radiovalove za onesposobljavanje neprijateljske elektronike i uništavanje više dronova odjednom.

VIDEO: RFDEW je ultimativni ubojica dronova

Na primjeru rata u Ukrajini najbolje možemo vidjeti kolika je uloga bespilotnih letjelica (dronova) u današnjem ratovanju. Dronovi služe za izviđanje i navođenje topničke i raketne paljbe, uništavaju mete eksplozivom i projektilima, a jeftina proizvodnja ih čini opakim ratnim strojevima protiv kojih se jako nezgodno boriti.

Primjerice, da biste srušili jedan dron koji košte primjerice tisuću eura, ispalit ćete raketu koja može koštati na desetke i stotine tisuća eura, ili čak milijune u slučaju projektila Patriot, pa je jasno da tu nema nikakve ekonomske računice, iako je dakako važno na bilo koji način spašavati živote ljudi pa je novac manje presudan.

Kako bi razvio učinkovito oružje za borbu protiv dronova, britanski vojni tehnološki laboratorij  Defence Science and Technology Laboratory (Dstl), okrenuo se izradi novog tipa oružja koje koristi radiovalove za onesposobljavanje neprijateljske elektronike i uništavanje više dronova odjednom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Novi sustav pod nazivom RFDEW (Radio Frequency Directed Energy Weapon, može detektirati, pratiti i djelovati na niz prijetnji na kopnu, u zraku i na moru. Sustav će moći djelovati na mete udaljene do 1 km, uz daljnji razvoj proširenja dometa koji je u tijeku.

Emitira radio valove kako bi poremetio ili oštetio kritične elektroničke komponente neprijateljskih letjelica ili vozila uzrokujući njihovo zaustavljanje ili pad s neba.

Uz trošak od samo 11,5 eurocenti po ispaljenom hicu, RFDEW bi mogao u potpunosti promijeniti ratovanje dronovima jer nadmašuje sve druge sustave protuzračne obrane koji se temelje na projektilima.

rdew4

Visoka razina automatizacije također znači da samim sustavom može upravljati jedna osoba, a ta tehnologija može ponuditi rješenje za zaštitu i obranu kritičnih sustava, baza, ali i spašavanje ljudskih života.

Tehnologija RFDEW može se montirati na različita vojna vozila i koristi mobilni izvor energije za proizvodnju impulsa radiofrekventne energije u snopu koji može brzo ispaliti sekvencirane hice na pojedinačne mete ili se proširiti tako da istovremeno djeluje na sve prijetnje unutar tog snopa.

Sljedeći koraci za RFDEW su opsežna testiranja na terenu s britanskim vojnicima tijekom predstojećeg ljeta.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Dstl
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->