Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.10.2019. 14:11

Mobile VR 

VR temeljen na pametnim telefonima umire

Google i Samsung napuštaju VR sustave koji se temelje na pametnim telefonima.

VR temeljen na pametnim telefonima umire

Nakon što je Google 2014. godine predstavio koncept jeftinog VR sustava Cardboard, koji se sastoji od headseta od kartona u koji se umeće pametni telefon, vrlo brzo je nastao trend koji je doveo do pojave brojnih sličnih sustava među kojima je jedan od najjačih bio Samsung Gear VR. Taj headset je kombinirao tehnologiju Oculusove optike i sustava praćenja sa Samsungovim Galaxy telefonima, dok je Google nešto kasnije lansirao svoj vlastiti napredni mobilni VR hardver pod nazivom Daydream.  

No kako se čini, doba VR-a koji se temelji na pametnim telefonima izgleda je prošlo. Nakon jučerašnjeg Googleovog Pixel događanja tvrtka je objavila da njegov najnoviji flagship telefon Pixel 4 neće biti kompatibilan s Daydreamom. Pored toga Google je u potpunosti zaustavio prodaju Daydream View headsetova i izjavio da jednostavno nije bilo dovoljnog prihvaćanja od strane korisnika. 

Na neki način ovo je bilo i očekivano jer Pixel 3a i Pixel 3a XL također nisu radili s Daydreamom, a i brojne druge tvrtke su povukle podršku za Googleovu VR platformu.  I za kraj, Google je ugasio svoj Spotlight Stories VR studio te Daydream Play Movies i TV aplikacije.

Kako se čini, Samsung također prestaje razvijati VR koji se temelji na telefonima, jer slična sudbina čeka njegov Gear VR. Dok je Galaxy S10 još podržavao platformu, Note 10 ne radi s njom, a više se uopće ne spominje da bi Gear VR mogao dobiti neku novu nadogradnju. Da Gear VR doista nestaje potvrdio je i Oculusov CTO John Carmack koji je izjavio da je Gear VR prodavan u prilično velikim količinama u usporedbi s Riftom, no širem prihvaćanju od strane korisnika je smetala poteškoća s ubacivanjem podržanih telefona u njega. Carmack također smatra da je sudbinu Gear VR-a zapečatila pojava samostojećih VR hedsetova koji rade bez telefona jer su puno jednostavniji za korištenje i jeftiniji, pa recimo za cijenu od 200 dolara koliko košta Oculus Go puno više nude ljudima nego VR-ovi koji se temelje na pametnim telefonima. „Ako dodate nešto više novca možete dobiti samostojeći Oculus Quest s 2 6DoF kontrolera i vrhunskim praćenjem pokreta čiji je mobilni procesor dovoljno snažan za igranje mnogih VR naslova desktop kvalitete bez potrebe za snažnim računalom“, navodi Carmack.     

Je li ovo definitivna smrt VR-a na pametnim telefonima teško je reći jer se na tržištu još uvijek nalaze brojni klonovi sličnih VR sustava, no činjenica je da se odlaskom tako velikih igrača poput Googlea i Samsunga tom biznisu ne piše dobro. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->