Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Dragon koji će prevoziti astronaute stigao na uzletište
Članak
Objavljeno: 19.05.2020. 15:54

SpaceX 

Dragon koji će prevoziti astronaute stigao na uzletište

SpaceX Crew Dragon kapsula koja će povesti astronaute u svemir 27. svibnja stigla je na Launch Complex 39A.

Dragon koji će prevoziti astronaute stigao na uzletište

Ukoliko svi planovi SpaceX-a proteknu u najboljem redu, 27. svibnja ove godine Falcon 9 raketa će na ISS povesti NASA-ine astronaute Douga Hurleya i Bob Behnkena, u misiju Demo-2 koju američka svemirska agencija i SpaceX nazivaju povijesnom.

Astronauti će se na ISS spojiti Crew Dragon letjelicom koja je upravo stigla na uzletište Launch Complex 39 u blizini Cape Canaveral Air Force Stationa. 

EYUyNs-WoAYdAOu

Nekih 19 sati nakon lansiranja Crew Dragon će se spojiti na ISS, a Hurley i Behnken će se pridružiti posadi postaje koju trenutno čine astronaut Chris Cassidy i kozmonauti Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner.

To će biti prva američka orbitalna letjelica koja će prevoziti posadu u svemir od 2011. godine, kada je NASA umirovila space shuttle program.

Od tada je NASA za svoje misije s ljudskom posadom koristila ruske Soyuze. Demo-2 misija će služiti za testiranje svih sustava, a astronauti će na ISS-u provesti između 30 i 119 dana. Točno vrijeme njihovog boravka na ISS-u NASA i SpaceX još nisu objavili.

Ako Demo-2 misija protekne u redu, u siječnju iduće godine krenut će prva od 6 službenih misija za potrebe NASA-e koja je SpaceX-u unaprijed platila 2,6 milijardi dolara.

Inače, zanimljivo je da će Hurleya i Behnkena na uzletište dovesti Tesla Model X automobilom, koji je Elon Musk specijalno namijenio za lansiranja Crew Dragona. Nije nam poznato hoće li koristiti autopilota.

 

Tesla Model X NASA
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam