Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Kineski rover otkrio misteroizne minerale na Mjesecu
Članak
Objavljeno: 18.05.2019. 13:11

Chang'e-4 

Kineski rover otkrio misteroizne minerale na Mjesecu

Otkriće bi moglo promijeniti naše spoznaje o nastanku Mjeseca.

Kineski rover otkrio misteroizne minerale na Mjesecu

Početkom ove godine kineski lander Chang'e-4 postao je prva letjelica koja je sletjela na tamnu stranu Mjeseca. Sudeći prema studiji nedavno objavljenoj u publikaciji Nature, njezin rover Yutu-2 najvjerojatnije je otkrio prve materijale koji potiču iz kore Mjeseca.

Ukoliko se dokaže da otkriveni minerali doista potječi iz kore našeg prirodnog satelita, to bi znanstvenicima moglo uvelike razjasniti kako su se formirali Mjesec i Zemlja.  Tijekom istraživanja unutrašnjosti Von Karmanovog kratera pokraj kojeg je sletio Chang'e-4, rover je otkrio dva minerala, ortopiroksen i olivin, koji se slažu s predviđanjima o onome što može sadržavati gornji dio plašta Mjeseca. 

Znanstvenici sumnjaju da su Mjesečeva kora i slojevi plašta međusobno različiti, zahvaljujući drevnom oceanu magme koji se ohladio i očvrsnuo. Ali ono što znamo o sastavu Mjeseca uvelike se temelji na površinskim uzorcima koje su donijele misije Apolla, koje su se nalazile na bližoj strani Mjeseca. 

Do danas još nitko nije prikupio uzorke plašta, no znanstvenici upozoravaju da ovo otkriće tek treba potvrditi jer je roverov spektrometar mogao vidjeti vulkansko staklo ili skrućenu talinu koja je nastala od udara koji je stvorio krater. Yutu-2 će nastaviti s proučavanjem ovih minerala kako bi pokušao ustanoviti njihov geološki kontektst i podrijetlo, no bez obzira na to što ovi uzorci doista predstavljaju, znanstvenici se slažu da je ovo otkriće velika stvar. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam