Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2019. 12:42

SpaceX 

Prvih 60 internetskih satelita kreće u svemir

Šef SpaceX-a pokazao satelite zapakirane u Falcon 9 raketu koja se uskoro lansira.

Prvih 60 internetskih satelita kreće u svemir

Elon Musk je na svojem Twitter profilu objavio sliku prve "pošiljke" od 60 Starlink satelita koji su zapakirani u teretni prostor Falcon 9 rakete (slika gore) i čekaju na lansiranje do kojeg bi trebalo doći tijekom ovog tjedna (najvjerojatnije 14. ili 15. svibnja). 

Tih 60 satelita predstavljat će početak gradnje velike mreže od 11.000 Starlink satelita koji bi trebali omogućiti visokopropusni internet svim stanovnicima Zemlje, a čije lansiranje bi trebalo završiti sredinom 2020-ih godina ovog stoljeća.

Musk kaže da će ovo biti prvo postavljanje Starlink satelita u orbitu te postoji velika vjerojatnost da nešto pođe po krivu, što znači da se već unaprijed malo ograđuje oko uspješnosti. Također navodi da će biti potrebno provesti 6 sličnih lansiranja kako bi se dobila minimalna broadband pokrivenost te dvostruko više od toga da se dobije "osrednja".

Ukatko rečeno, tih prvih 60 satelita predstavlja tek mali dio dugotrajnog procesa koji bi trebao omogućiti satelitski internet čak i u one zabačene dijelove svijeta gdje je pokrivenost internetom iznosila nula.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam