Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.05.2019. 11:25

NASA 

VIDEO: Mekani roboti za rad na Mjesecu

NASA razvija mekane robote koji će pomoći u gradnji i održavanju stalne naseobine na Mjesecu.

VIDEO: Mekani roboti za rad na Mjesecu

Dva NASA-ina stažista iz Makerspace Laba koji se nalazi u okviru Istraživačkog centra Langley, razvijaju mekane robote čija namjena je rad na stranim tijelima Sunčevog sustava, a kojima bi prva destinacija trebao biti Mjesec.

Mladi istraživači su dio velike grupe znanstvenika i inženjera NASA-e koji smatraju da su upravo mekani roboti najidealniji za rad na takvim mjestima jer posjeduju fleksibilnost, prilagodljivost i svestranost poput živih organizama, pa bi jednog dana mogli obavljati brojne zadaće poput gradnje, održavanja i čišćenja nastambi, koristiti raznovrsne alate i prilagođavati se svakom prostoru u kojem djeluju.

Chuck Sullivan i Jack Fitzpatrick stoga 3D printanjem izrađuju robote od silikona unutar kojih se nalaze pokretački sustavi (akuatori) kojima se upravlja pokretnim dijelovima strojeva i robota, kao što možetre vidjeti u ovom videu.

"Kada pokrećete mekanog robota, on mijenja način na koji koristite materijalna svojstva. Komad gume koja se pretvara iz plosnatog oblika u oblik prsta mijenja materijal u nešto potpuno drugačije", navodi Fitzpatrick.

Ovi roboti se zasad još nalaze u ranoj fazi i nisu spremni za operacije u svemiru, ali istraživači nastoje ustanoviti na koji bi se način mogli koristiti u stvarnim svemirskim misijama.

"Prema ovom dizajnu pokretač posjeduje komore ili zračne mjehure koji se šire ili skupljaju ovisno o tome koliko je u njima zraka. Prilagođavanjem količine zraka u komori robot može biti savitljiv i opušten, baš kao ljudski mišić", navodi NASA u svojem priopćenju.

Konkretno, stažisti istražuju četiri ključna svojstva aktuatora - pokretljivost, spajanje, izravnavanje i oblikovanje - i kako ih koristiti u istraživanju svemira.

"Mi doživljavamo te četiri stvari ključnim, pa kada dovršimo pojedinačne testove za svaku od njih nastojat ćemo pronaći načine kako ih kombinirati", izjavio je Sullivan.

NASA-ini stažisti ovaj projekt rade pod mentorstvom istraživača i računalnog inženjera Jamesa Neilana i istraživača i inženjera aeronautike Matta Mahlina, a idući mjesec će svoje robote predstaviti široj grupi znanstvenika i nastaviti s njihovim usavršavanjem tijekom ovog ljeta. Hoće li se i kada njihovi roboti naći na Mjesecu i kakve će sve zadaće obavljati zasad još nije poznato, ali NASA vjeruje da bi mogli postati jedan od ključnih elemenata u postavljanju stalneljudske nastambe na naš prirodni satelit.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam