Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.07.2024. 10:19

SpaceX 

SpaceX organizira  prvu komercijalnu svemirsku šetnju

Nova Dragon misija s posadom omogućiti će prvu komercijalnu svemirsku šetnju u novim SpaceX-ovim odijelima.

SpaceX organizira  prvu komercijalnu svemirsku šetnju

Umjetnička ilustracija izlaska u svemirsku šetnju u misiji Polaris Dawn

Najranije 31. srpnja ove godine SpaceX-ova raketa Falcon 9 lansirat će s Floride petodnevnu misiju Polaris Dawn.

Ova Dragon misija će letjeti više od bilo koje do danas i nastojati dosegnuti najveću Zemljinu orbitu ikada. Kružeći kroz dijelove Van Allenova radijacijskog pojasa, Polaris Dawn će provoditi istraživanja s ciljem boljeg razumijevanja učinaka svemirskih letova i svemirskog zračenja na ljudsko zdravlje.

Na približno 700 kilometara iznad Zemlje, posada će pokušati izvesti prvu komercijalnu aktivnost izvan broda (EVA) sa SpaceX-ovim svemirskim odijelima za aktivnosti izvan broda (EVA), nadograđenim s trenutnog intravehikularnog (IVA) odijela.

SpaceX kaže da će izgradnja baze na Mjesecu i Marsu zahtijevati tisuće svemirskih odijela pa će razvoj ovog EVA odijela biti važni korak prema skalabilnom dizajnu svemirskih odijela u budućim dugotrajnim misijama.

Posada Polaris Dawn misije će biti prva koja će testirati Starlink laserske komunikacije u svemiru, pružajući vrijedne podatke za buduće svemirske komunikacijske sustave potrebne za misije na Mjesec, Mars i šire.

Dok je u orbiti, četveročlana posada koja se sastoji od dvije žene i dva muškarca,  provoditi će znanstvena istraživanja osmišljena da unaprijede zdravlje ljudi na Zemlji i naše razumijevanje ljudskog zdravlja tijekom budućih dugotrajnih svemirskih letova.

posada

Ovo uključuje korištenje ultrazvuka za praćenje, otkrivanje i kvantificiranje venske plinske embolije (VGE), pridonoseći studijama o prevalenciji dekompresijske bolesti kod ljudi.

Pored toga misija će služiti za prikupljanje podataka o radijacijskom okruženju kako bi se bolje razumjelo kako svemirsko zračenje utječe na ljudske biološke sustave, pružanje bioloških uzoraka za multi-omics analize za dugoročnu Biobanku i istraživanje povezano s neurookularnim sindromom povezanim s svemirskim letom (SANS), koji predstavlja ključni rizik za ljudsko zdravlje u dugotrajnim svemirskim letovima.

POLARIS EVA

SpaceX i Polaris Dawn također će surađivati ​​s tvrtkama i organizacijama Translational Research Institute for Space Health (TRISH), BioServe Space Technologies na Sveučilištu Colorado Boulder, Space Technologies Lab na Embry Riddle Aeronautical University, Weill Cornell Medicine, Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory, Pacific Northwest National Laboratory i Američkom zrakoplovnom akademijom.

Ovu komercijalnu misiju je od SpaceX-a ponovno unajmio (i platio) Jared Isaacman, osnivač i izvršni direktor američke tvrtke Shift4 koja se bavi obradom plaćanja sa sjedištem u Allentownu, Pennsylvania. On će biti zapovjednik misije i naći će se drugi puta u svemiru nakon 2021. godine kada je financirao prvu SpaceX-ovu komercijalnu svemirsku misiju Inspiration4.

Procjenjuje se da je "težak" oko 2 milijarde dolara pa od njega možemo očekivati nove svemirske pothvate. Tko zna, možda će biti prvi koji će dovesti svemirske turiste na Mjesec i Mars. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi SpaceX
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->