Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.06.2021. 14:35

Blackbird 

VIDEO: Auto na vjetar ide brže od vjetra

Neobično vozilo koje izgleda poput vjetrenjače na kotačima naoko krši fizikalne zakone, no to baš i nije tako.

VIDEO: Auto na vjetar ide brže od vjetra

Kada je Rick Cavallaro predstavio svoje vozilo na pogon vjetra po imenu Blackbird i 2012. godine objavio video iz Jeruzalema, u kojem je demonstrirao da može ići niz vjetar dvostruko većom brzinom od brzine vjetra, čak i neki znanstvenici su ga nazvali šarlatanom, smatrajući da je to nemoguće jer se time krši zakon o očuvanju energije.

Kako bi provjerio je li ovo istina ili se radi o muljaži, Derek Muller, filmaš i promicatelj znanosti i tehnologije s YouTube kanala Veritasium odlučio je sam sjesti u Blackbird i provjeriti o čemu se radi.

Kako se ispostavilo, ovo neobično vozilo koje djeluje poput vjetrenjače na kotačima, doista je u stanju vožnjom niz vjetar voziti brže od brzine vjetra, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na pitanje krši li Blackbird time fizikalne zakone odgovor je jednostavan - ne, pri čemu valja naglasiti da se ne radi ni o dodatnom pogonu na motor ili baterije, jer ga doista napaja samo vjetar.

Valja naglasiti da se propeler ne vrti poput vjetrenjače. Vjetar ga ne gura i ne okreće. Umjesto toga, kotači su usmjereni na propeler da bi se okretao u suprotnom smjeru, poput ventilatora, pa on potiskuje zrak unatrag. To znači da za pokretanje vozila vjetar jednostavno pritisne cijelo vozilo (poput bloka stiropora) i pokrene ga. Kotači se okreću, pa okreću propeler u smjeru suprotnom od načina na koji ga vjetar gura. Propeler potiskuje zrak natrag, tako da potisak gura auto prema naprijed ubrzavajući ga. Kad bi se propeler zavrtio poput vjetrenjače, to ne bi značilo više potiska, no budući da propeler radi poput ventilatora, on i dalje ubrzava zrak unatrag, stvarajući potisak. To znači da možete ići brže od brzine vjetra, jer čak i kad ide brže od vjetra, propeler i dalje može ubrzavati zrak unatrag stvarajući potisak.

Na pitanje ako s kotača dolazi snaga za okretanje propelera, zašto to ne usporava kotače više nego što propeler gura natrag, odgovor je što se kotači kreću po zemlji mnogo brže nego što se propeler kreće zrakom (jer postoji stražnji vjetar).

U svakom slučaju ovo je zanimljiva demonstracija koja nam jasno govori da svaki problem treba sagledati iz više kutova a ne davati ishitrene zaključke temeljem jednog fizikalnog zakona, ne vodeći računa o više znanstvenih činjenica koje omogućuju da ono što se naoko čini nemoguće zapravo itekako drži vodu i savršeno se uklapa u zakone po kojima funkcionira svijet koji poznajemo.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->