Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.07.2024. 09:26

ESA 

VIDEO: ESA izradila Lego kockice od meteorita

Kockice su izrađene od smrvljenog meteorita starog 4,5 milijardi godina.

VIDEO: ESA izradila Lego kockice od meteorita

Površina Mjeseca prekrivena je slojem kamenja i mineralnih fragmenata poznatih kao lunarni regolit. Ovaj materijal mogao bi se koristiti za izradu svemirskih opeka, no do sada je jedini problem bio taj što na Zemlji nema mnogo lunarnog regolita za eksperimentiranje.

ESA-ini znanstvenici došli su do rješenja napravivši vlastitu verziju mjesečevog regolita mljevenjem meteorita starog 4,5 milijardi godina. Prašina s meteorita formirala je osnovu smjese koja je zatim korištena za 3D ispis svemirskih kockica u Lego stilu.

ESA-ine svemirske kockice spajaju se na isti način kao obične Lego kockice, ali su malo grublje i i dolaze u samo jednoj boji, svemirski sivoj. Svemirske cigle dale su ESA-inim svemirskim inženjerima fleksibilnost u izgradnji i testiranju raznih struktura koristeći ovaj novi materijal.

ESA_space_brick_pillars

Znanstveni časnik ESA-e Aidan Cowley rekao je: "Nitko još nije izgradio strukturu na Mjesecu, pa je bilo sjajno imati fleksibilnost isprobati sve vrste dizajna i tehnika gradnje s našim svemirskim kockama. Bilo je zabavno i korisno u znanstvenom razumijevanju granice ovih tehnika." 

Neke od ESA svemirskih kocki bit će izložene u odabranim Lego trgovinama kako bi inspirirale djecu o svemiru i potaknule ih da izgrade vlastite Lego baze na Mjesecu. Za neku od te djece to bi mogao biti početak maštovitog putovanja koje će ih jednog dana dovesti do toga da postanu svemirski inženjeri. 

Emmet Fletcher, voditelj ESA-inog Ureda za brendiranje i partnerstva, rekao je: "Nije tajna da znanstvenici i inženjeri iz stvarnog svijeta ponekad isprobavaju ideje s Lego kockama. ESA-ine svemirske kockice izvrstan su način da inspirirate mlade ljude i pokažete da moć mašte također ima važnu ulogu u svemirskoj znanosti."

ESA_space_bricks_pillars

Tim ESA-ine inicijative Spaceship EAC oživio je svoje vještine gradnje 3D isprintao poznate kockice od lunarnog regolita i meteorske prašine, pružajući uvid u to kako bi buduća gradnja na Mjesecu mogla izgledati. 

Iako veličinu i oblik Lego kockica nije lako ispisati u 3D-u, to pokazuje preciznost i fino podešavanje procesa i postalo je uobičajeni test za ovu vrstu projekata jer prikazuje mogućnost izrade međusobno povezanih cigli, što je bitno za izgradnju površinske infrastrukture, poput zidova staništa na Mjesecu. 

Ipak, kocke koje su izradili timovi na Zemlji kriju još jedno iznenađenje vezano uz svemir, jer su osim od lunarnog regolita, napravljene od posebne prašine koja potječe iz meteorita starog 4,5 milijardi godina, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Timovi u Spaceship EAC usredotočeni su na In-Situ Resource Utilization (ISRU) za održivi život i rad na Mjesecu. Ove metode uključuju korištenje materijala koji su već dostupni na Mjesecu za izgradnju, poput Mjesečeve prašine ili regolita te ekstrakciju kisika ili metala iz njih. Time se izbjegava potreba za transportom ovih zaliha sa Zemlje, što bi trajalo mnogo duže i bilo daleko skuplje.

Spaceship EAC proizveo je posebnu seriju kocki u suradnji s Legom kako bi ovu tehnologiju istaknuo široj publici, potaknuvši znatiželju i zanimanje mlađih generacija. Ove će kocke biti izložene ovog ljeta u raznim Lego trgovinama diljem svijeta. 

Istraživanje našeg najbližeg susjeda može nam pomoći da shvatimo podrijetlo Zemlje i našeg Sunčevog sustava i pošaljemo održive misije na Mars i šire.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi ESA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













       

*/-->