Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.06.2021. 11:29

NASA 

Vodeni medvjedići i lignje stižu u svemir

SpeceX uspješno lansirao Dragon letjelicu sa solarnim panelima, vodenim medvjedićima, bobtail lignjama i zubnim pastama na ISS.

Vodeni medvjedići i lignje stižu u svemir

SpaceX je za NASA-i uspješno izveo novo lansiranje Dragon Cargo letjelice za opskrbu, koja na ISS donosi hranu, čistu odjeću, svježe voće i druge potrepštine za sedmero astronauta.

Osim tog tereta, NASA je na ISS poslala "rolu" novih solarnih panela (ISS Roll-out Solar Arrays - iROSA), koji će povećati kapacitete za proizvodnju električne energije, obzirom da se u skoroj budućnosti očekuje znatno povećanje potrošnje struje za potrebe brojnih eksperimenata, ali i privatnih astronauta poput Toma Cruisea, koji planira snimati prvi hollywoodski igrani film u svemiru.

iROSA

Među 3.650 kg tereta nalaze se dakako oprema i "sirovine" za nove znanstvene eksperimente, među kojima su i zubne paste i vodice za ispiranje usta. U okviru tog eksperimenta NASA je na ISS poslala bakterije iz ljudske sline i usne šupljine, kako bi se testiralo koliko su zubne paste učinkovite u oralnoj higijeni u uvjetima mikrogravitacije.

U okviru eksperimenta UMAMI (Understanding of Microgravity on Animal-Microbe Interactions), na ISS stižu i bebe malih bobtail lignji te korisni mikrobi koji žive s njima u simbiozi s ciljem proučavanja učinka svemirskih letova na interakcije između mikroba i njihovih životinjskih domaćina.

bobtail lignja

Korisni mikrobi igraju značajnu ulogu u normalnom razvoju životinjskih tkiva i u održavanju ljudskog zdravlja, ali uloga gravitacije u oblikovanju tih interakcija nije dobro shvaćena. Ovaj eksperiment mogao bi omogućiti razvoj novih metoda za očuvanje zdravlja astronauta i utvrditi načine za zaštitu i poboljšanje tih interakcija za primjenu na Zemlji.

Na ISS su stigao i eksperiment TICTOC, čiji cilj je uzgoj i proučavanje rasta pamuka u svemiru. Na Zemlji produkcija pamuka uvelike ovisi o velikim količinama vode, agrikulturnim kemikalijama i gravitaciji, a TICTOC eksperiment bi trebao otkriti koji čimbenici okoliša i geni utječu na razvoj izdanaka u uvjetima mikrogravitacije. Znanstvenici će pokušati razviti sorte pamuka koji zahtijevaju manje vode i pesticida.

NASA je u svemir poslala i dugoživce (Tardigrada) koji zbog svojeg oblika nose i ime vodeni medvjedići. To su mikroskopski sitne životinje  koje podnose ekstremne uvjete okoliša, pa će astronauti u okviru eksperimenta Cell Science-04 pokušati identificirati gene koji su važni za njihovo preživljavanje u tim uvjetima, kako bi se dobili rezultati koji će pomoći znanstvenicima da razjasne "čimbenike stresa" koji utječu na ljude u svemiru.

vodeni medvjedici

Pored tih eksperimenata na ISS stiže  mobilni ručni ultrazvučni uređaj Butterfly IQ koji bi u budućnosti trebao pomoći astronautima u medicinskoj dijagnostici u svemiru te će svoju primjenu naći i u izoliranim mjestima na Zemlji, dok je Europska svemirska agencija na ISS poslala eksperiment pod nazivom Pilote, u okviru kojeg će se testirati učinkovitost upravljanja robotima i svemirskim vozilima korištenjem virtualne stvarnosti i haptičkih sučelja. Cilj eksperimenta je da se optimiziraju radne postaje na ISS-u i u budućim svemirskim vozilima za misije na Mjesecu i Marsu. 

Butterfly iQ

Ovo je samo nekoliko od stotina eksperimenata koji se provode na ISS-u na područjima biologije, biotehnologije, fizikalnih znanosti, znanosti Zemlje i svemira.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA ISS SpaceX Dragon Cargo
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->