Nalazite se
  • Zdravlje
  • Novo mRNA cjepivo protiv raka cilja na limfne čvorove
Članak
Objavljeno: 17.08.2022. 12:56

Tufts University 

Novo mRNA cjepivo protiv raka cilja na limfne čvorove

Ispitivanja na miševima pokazala su značajnu inhibiciju tumora, pri čemu je rak potpuno nestao u pristojnom postotku slučajeva.

Novo mRNA cjepivo protiv raka cilja na limfne čvorove

Žive stanice proizvode proteine ​​u strukturama poznatim kao ribosomi prema uputama koje dobivaju od molekula mRNA. Kad biste ribosomima mogli dostaviti prilagođene upute, teoretski biste mogli proizvesti sve potrebne proteine, a to je ideja koja stoji iza mRNA terapije, koje proizvodi antigene koji treniraju imunološki sustav da prepozna napadače poput virusa i pokrene imunološki odgovor.

Razvoj ovih terapija uvelike se ubrzao posljednjih godina, uglavnom zahvaljujući pandemiji COVID-19, što sada otvara mogućnost mRNA terapija za niz drugih bolesti, uključujući HIV, gripu, malariju, lajmsku bolest, herpes, šindre ili čak za popravak srčanog tkiva nakon srčanog udara.

Međutim, možda najuzbudljivija meta je rak. U ovom slučaju, mRNA nije toliko preventivno cjepivo, već terapeutsko, koje se daje pacijentima oboljelim od raka za liječenje postojećih tumora i zaštitu od recidiva ili metastaza. Ispitivanja su pokazala da bi se tehnologija mogla dobro upariti s drugim tretmanima poput imunoterapije.

Za novu studiju, znanstvenici Sveučilišta Tufts istraživali su načine poboljšanja imunološkog odgovora promjenom mjesta gdje mRNA završava u tijelu. Tim kaže da u većini slučajeva mRNA nastoji završiti u jetri, no učinkovitiji imunološki odgovor bi se proizveo slanjem molekula u limfni sustav, gdje se imunološke stanice izravno treniraju da prepoznaju uljeze.

Da bi to učinili, znanstvenici su prilagodili recept za lipidne nanočestice koje prenose mRNA. To uzrokuje skupljanje različitih molekula iz krvotoka na površini čestica, koje se zauzvrat vežu na receptore u različitim organima. Nakon testiranja nekoliko kombinacija svojstava, tim je stvorio lipidne nanočestice koje su pogodovale isporuci u limfne čvorove u odnosu na jetru u omjeru tri prema jedan.

Tamo je cjepivo preuzela oko trećina dendritičnih stanica i makrofaga. Ove ključne imunološke stanice treniraju B i T stanice za ciljanje specifičnih antigena, što rezultira jačim imunološkim odgovorom protiv raka.

U testovima na miševima s metastatskim melanomom, tim je otkrio da tretman značajno inhibira tumore, u kombinaciji s drugim tretmanom koji se naziva anti-PD-1 terapija. Još bolje, potpuna remisija dogodila se u 40% slučajeva, a rak se nije ponovno pojavio čak ni nakon što su im znanstvenici kasnije ubrizgali metastatske tumorske stanice.

"Cjepiva protiv raka uvijek su bila izazov jer tumorski antigeni ne izgledaju uvijek tako 'strano' poput antigena na virusima i bakterijama, a tumori mogu aktivno inhibirati imunološki odgovor", rekao je Jinjin Chen, autor studije. “Ovo cjepivo protiv raka izaziva mnogo jači odgovor i sposobno je nositi mRNA za velike i male antigene. Nadamo se da bi to moglo postati univerzalna platforma ne samo za cjepiva protiv raka, već i za učinkovitija cjepiva protiv virusa i drugih patogena.”

Istraživanje objavljeno u časopisu PNAS možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Rak Cjepivo Tufts University mRNA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->