Nalazite se
  • Zdravlje
  • Roboti upravljani VR-om za operacije na bojišnicama
Članak
Objavljeno: 11.11.2022. 09:41

University of Sheffield 

Roboti upravljani VR-om za operacije na bojišnicama

Novi sustav bi mogao znatno unaprijediti dijagnostiku i povećati preživljavanje ranjenih vojnika.

Roboti upravljani VR-om za operacije na bojišnicama

"Telepresence" roboti u medicini nisu nova stvar jer se već duže vrijeme koriste za operacije širom svijeta, obzirom da omogućuju kirurgu iz jednog dijela svijeta upravljanje rukama kirurškog robota na drugom, što je od posebne koristi u izuzetno kompleksnim operacijama za koje se moraju koristi najbolji svjetski specijalisti.

Znanstvenici Sveučilišta u Sheffieldu sada žele medicinske operacije s robotima na daljinu proširiti na bojišnice .

Plan je da liječnik koji se ne nalazi na bojišnici stavi na glavu naočale za virtualnu stvarnost i upravlja robotom na bojnom polju koji se koristi istom tehnologijom koja se koristi u robotskoj kirurgiji.

Trenutno, ozlijeđeni borci često ovise o terenskim bolničarima s ograničenim resursima. Ti bolničari često obavljaju svoj posao uz značajan osobni rizik, a ako je pacijentu potrebna daljnja njega, premještanje na sigurno mjesto s odgovarajućim resursima može potrajati satima ili danima.

Planirani sustav teleprisutnosti omogućio bi medicinskim tehničarima i liječnicima da rade na daljinu, koristeći robota za prikupljanje medicinskih podataka poput pacijentove temperature ili krvnog tlaka, a strojevi bi također mogli uzimati briseve iz usta i uzorke krvi iz pacijentove ruke. Osim toga, mogli bi slati fotografije i videozapise ozljeda medicinskim radnicima izvan lokacije, omogućujući im da procijene, te možda čak i liječe pacijenta na daljinu. Za osnovnu dijagnostiku robot čak ne bi trebao biti upravljan rukom liječnika, već će procjenjivati ozljede i stanja pacijenta uz pomoć ugrađene umjetne inteligencije.

Suvoditeljica projekta Sanja Dogramadzi, profesorica na Odsjeku za automatsku kontrolu i inženjerstvo sustava Sveučilišta u Sheffieldu, inicijativu vidi kao mjeru koja spašava živote. "Razvoj daljinski upravljanog robotskog sustava značajno bi poboljšao sigurnost smanjenjem količine opasnosti kojima je vojno osoblje izloženo na prvoj crti. Naša platforma koristi najnoviju tehnologiju i integrirala bi je na način koji dosad nije učinjen."

Sveučilište u Sheffieldu zasad još nije pokazalo robota na djelu, jer se još uvijek nalazi u ranom razvoju.

Vezani sadržaji
Ključne riječi roboti VR University of Sheffield
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->