Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.11.2020. 11:34

IP

Predstavljena nacionalna inovacijska web platforma

Cilj nacionalne inovacijske web platforme je poticanje suradnje poslovnog sektora sa znanstveno-istraživačkim organizacijama.

Predstavljena nacionalna inovacijska web platforma

Hrvatska gospodarska komora danas je predstavila nacionalnu inovacijsku platformu (IP), odnosno web stranicu koja bi trebala postati središnje mjesto za razmjenu informacija i suradnju dionika Nacionalnog inovacijskog sustava.  

Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, uoči početka prezentacije HGK, izjavila je kako vjeruje da će IP omogućiti bolje povezivanje gospodarstva sa znanstveno istraživačkim organizacijama, kako bi se u Hrvatskoj došlo do 2,5 posto povećanja ulaganja u inovacije i povećanja europskih ulaganja u hrvatske inovacijske projekte.

06

Tijekom prezentacije inovacijske platforme saznali smo da se radi o web platformi podijeljenoj na javni i zaštićeni dio. Na javnom se dijelu nalaze informacije o najnovijim događanjima i trendovima – o invencijama i inovacijama – ali i nacionalnom inovacijskom sustavu i svim uključenim dionicima inovacijskog lanca vrijednosti. Drugi dio inovacijske platforme namijenjen je registriranim korisnicima, a služi kao komunikacijski kanal članova Nacionalnog inovacijskog vijeća, Inovacijskog vijeća za industriju i Tematskih inovacijskih vijeća.

02

Izrada i djelovanje Inovacijske platforme dio je provedbe Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi (INI projekt).

Na početnoj stranici IP-a pronaći ćete najnovije vijesti i imati mogućnost odabira sektora, područja i kategorija koje vas zanimaju.

Gospodarski rast i aktivacija inovacijskog potencijala države najbolje se može postići kroz suradnju poslovnog i znanstveno-istraživačkog sektora i to poticanjem zajedničkih inovativnih projekata. Ponekad je teško pronaći partnera pa je zato osmišljeno Tržište ideja – mjesto gdje se može potražiti projekt za suradnju ili predložiti projektnu ideju i tako pronaći partnera.

03

Baza pruža informacije o dionicima inovacijskog sustava iz područja privatnog i znanstveno –istraživačkog sektora koji traže poslovnu suradnju na području Republike Hrvatske s ciljem realizacije projekata u području istraživanja, razvoja i inovacija. Prijavitelji također, putem baze, mogu kroz jasno definirane obrasce tražiti i ponuditi poslovnu suradnju koja se odnosi na transfer tehnologija.

Ukratko rečeno, IP bi trebao omogućiti povezivanje znanstvenih organizacija s privatnim i javnim sektorom i olakšati tvrtkama i organizacijama koje imaju dobru inovativnu ideju u realizaciji projekta od inicijalne ideje do realizacije.

04

Rekli bismo da je ideja zanimljiva i platforma bi mogla biti jako korisna svim dionicima, no treba vidjeti koliko će se tvrtki i organizacija registrirati i uključiti.

Vjerujemo da niti jedna tvrtka ili istraživačka organizacija nema što izgubiti ako se registrira i provjeri što IP sve nudi, pa im svima preporučamo da posjete ovu poveznicu.Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->