Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.02.2019. 10:31

Fastmetrics 

Prosječna brzina interneta u Hrvatskoj je 6,4 Mbps

Brzine interneta koje imamo djeluju smiješno u usporedbi s Južnom Korejom.

Prosječna brzina interneta u Hrvatskoj je 6,4 Mbps

Američka tvrtka Fastmetrics redovno prati razvoj interneta u svijetu, uključujući i prosječne brzine koje su na raspolaganju pojedinim državama, regijama i kontinentima. 

U aktualnom izvještaju o top 10 država s najvećom prosječnom brzinom interneta, Južna Koreja je na uvjerljivom prvom mjestu s 26,7 Mbps, a iza nje slijede Švedska (19,1 Mbps), Norveška (18,8 Mbps), Japan (17,6 Mbps), Nizozemska (17 Mbps), Hong Kong (16,8 Mbps), Švicarska (16,7 Mbps), Latvija (16,7 Mbps), Finska (16,6 Mbps) i Danska s prosječnom brzinom od 16,1 Mbps.

Kada se govori o svjetskom prosjeku, on trenutno iznosi 5,6 Mbps, a Hrvatska je malo brža od toga s prosječnom brzinom od 6,4 Mbps. 

U usporedbi s drugim državama u regiji koje prati Fastmetrics Hrvatska je najslabija. Na prvom mjestu u regiji nalazi se Slovenija s 12,4 Mbps, slijedi je Srbija s 8,5 Mbps te Makedonija sa 6,9 Mbps, s time da treba reći kako Fastmetrics ne prati statistike za BiH i Crnu Goru.

Iz ovoga se vidi da usprkos ponudama domaćih pružatelja internetskih usluga koji nude brzine  do 500 Mbit/s te garantiraju (neki) minimalne brzine od 20 Mbit/s, veliki broj građana koristi znatno sporiji internet, prije svega zato što optička infrastruktura i dalje nije mnogima dostupna.

To bi se trebalo promijeniti kada napokon započne gradnja nacionalne optike, odnosno kada krene tzv. „Nacionalni program razvoja agregacijske infrastrukture“ koji je dobio zeleno svjetlo od EU i hrvatske vlade. Njegova provedba nije započela prošle godine kao što se očekivalo, a za sada još nije potpuno sigurno hoće li započeti i ove. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->