Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.11.2021. 13:03

EasyMile 

Prvo vozilo bez vozača s dozvolom za Europu

EasyMile EZ10 je prvo transportno vozilo bez vozača u Europi koje je dobilo dozvolu za prijevoz putnika javnim prometnicama.

Prvo vozilo bez vozača s dozvolom za Europu

Francuski startup EasyMile testira svoj EZ10 električni minibus bez vozača na više lokacija u svijetu, a sada je dobio prvu dozvolu koja mu omogućuje prijevoz putnika na javnim prometnicama u Francuskoj.

Najnovija inačica EZ10 minibusa ima kapacitet za prijevoz 15 putnika, a u njega su ugradili i automatsku rampu koja omogućuje ulaz osobama s invalidskim kolicima. Pored toga EasyMile je unaprijedio i kompletan senzorski sustav, dok je njegov njemački partner Sono Motors u vozilo integrirao sunčeve ćelije koje mu povećavaju domet.

Nakon što je provodio testiranje u Oncopole medicinskom kampusu u Toulouse, gdje je bus bez vozača putnike vozio od glavnog ulaza do parkirališta udaljenog 600 metara, na dionici kojom se kreću pješaci, bicikli, automobili i autobusi, francusko regulatorno tijelo za promet izdalo mu je dozvolu za korištenje na javnim prometnicima. Na taj način EZ10 je postao prvo vozilo autonomije razine 4 u Europi koje smije prometovati na javnim cestama na kojima se kreće "običan" promet.

"Ovo je važan korak prema stvarnoj komercijalizaciji autonomne vožnje, kako na velikim privatnim mjestima, tako i na javnim cestama", kaže Benoit Perrin, generalni direktor EasyMilea. "Aplikacije naše tehnologije za kretanje ljudi i robe nastavljaju rasti, posebno na mjestima kao što su kampusi, poslovni parkovi, industrijska mjesta i velike zajednice. Uzbuđen sam zbog budućnosti koja će sve više usvajati pametni dijeljeni transport."

EasyMileova flota EZ10 minibuseva će započeti s prijevozom putnika na javnim prometnicama u Francuskoj u rujnu 2022. godine.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Francuska autonomni busevi EasyMile
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->