Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • VIDEO: Julian Assange uhićen u ekvadorskoj ambasadi
Članak
Objavljeno: 11.04.2019. 14:11

Izručenje 

VIDEO: Julian Assange uhićen u ekvadorskoj ambasadi

Ukoliko ga Velika Britanija ili Švedska izruče SAD-u zbog objave dokumenata FBI-a, mogao bi na doživotnu robiju.

VIDEO: Julian Assange uhićen u ekvadorskoj ambasadi

Osnivač Wikileaksa Julian Assange od 2012. godine se nalazio u ekvadorskom veleposlanstvu, gdje je dobio azil nakon što je Švedska predala Velikoj Britaniji zahtjev za njegovim izručenjem zbog slučaja silovanja. Mada je optužba za silovanje odavno odbačena, Assange je ustao tražena osoba u Ujedinjenom kraljevstvu zbog kršenja uvjeta jamčevine, a u ekvadordskoj ambasadi je boravio zbog straha da će njegovo izručenje zatražiti SAD zbog objave osjetljivih informacija i špijunaže. Zbog objave više tisuća dokumenata FBI-a u SAD-u mu navodno prijeti doživotna robija.

Ekvadorsko veleposlanstvo je u svoje prostore pustilo službenike britanske policije, koji su ga doslovce iznijeli van i ugurali u maricu, a uhićenje je nekim "slučajem" snimila ruska državna televizija RT, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Assange će se ubrzo pojaviti pred britanskim sudom koji će odlučiti o njegovom izručenju Švedskoj. Zanimljivo je da je predsjednik Ekvadora na Twitteru objavio da je Assangeu ukinut azil zbog neprimjerenog i agresivnog ponašanja. Hoće li Assangeovo uhićenje izazvati val protesta i demonstracija od strane aktivista za građanska prava saznat ćemo uskoro.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam