Nalazite se
  • Pop Tech
  • Njemačka testira prvi električni autobahn
Članak
Objavljeno: 13.05.2019. 13:22

eHighway 

Njemačka testira prvi električni autobahn

Na autocesti između Frankfurta i Darmstadta kamioni imaju 5 km specijalne elektroceste.

Njemačka testira prvi električni autobahn

Dok se u svijetu u posljednjem desetljeću razvijaju ceste za električne automobile koje će bežično puniti vozila u vožnji, Siemens je razvio svoje rješenje za kamionski transport pod nazivom eHighway koje nas neodoljivo podsjeća na trolejbuse.

Drugim riječima, radi se o cesti koja ima žice nalik na one za vlak ili tramvaj, a hibridni kamioni su opremljeni "trolama" koje im pružaju električnu pogonsku energiju, se idejom da se smanji zagađivanje atmosfere plinovima koji nastaju kao posljedica sagorijevanja fosilnih goriva, odnosno benzina i nafte, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prvi testni eHighway lansiran je još 2016. godine u Švedskoj, a sada ga je Siemens doveo na 5 km dionice autoceste između Frankfurta i Darmstadta. Ako će se test pokazati uspješnim i učinkovitim, sve njemačke autoceste bi u budućnosti mogle dobiti dodatnu prometnu traku za hibridne kamione.

Za ovo testiranje koristiti će se samo 5 specijalno izrađenih kamiona, što znači da će proteći puno vremena dok se čitava Njemačka pokrije novom infrastrukturom. Mnogi postavljaju pitanje o isplativosti ovog sustava, jer smatraju da je bolje ulagati u potpuno električne kamione i brze punionice, pa će ovo testiranje poslužiti i za studije o ekonomskoj isplativosti. Po nama ovo nije ništa specijalno, jer su trolejbusi vozili i u Hrvatskoj još 1950-ih i 1960-ih godina prošlog stoljeća, a eHighway se temelji na vrlo sličnom principu.

Više informacija o eHighwayu pogledajte na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam