Nalazite se
  • Pop Tech
  • SmartHat je najpametnija kaciga za građevinarce
Članak
Objavljeno: 03.12.2023. 10:39

Proxgy 

SmartHat je najpametnija kaciga za građevinarce

Nova zaštitna kaciga opremljena je kamerama i senzorima koji čuvaju i upozoravaju radnike na opasnosti u njihovom okruženju.

SmartHat je najpametnija kaciga za građevinarce

U svijetu zaštitne opreme za radnike, kacige se do sada nisu previše mijenjale u odnosu na klasična bijela pokrivala za glavu od čvrste plastike, a proizvođači se nisu previše trudili da ih učine sigurnijim i pametnijim.

Sve to bi se moglo promijeniti zahvaljujući indijskom startupu pod nazivom Proxgy koji je za svoju zaštitnu kacigu SmartHat osvojio nagradu za najbolji dizajn u Indiji i nagradu za inovaciju CES sajma.

SmartHelmet 2

Osim što čuva glave radnika od udaraca i padova zahvaljujući očvrsnutoj ABS školjki i ocjeni Tip-1/Klasa-3, kaciga je opremljena senzorima koji oglašavaju alarm ako detektiraju neki od 14 opasnih i otrovnih plinova, a tu je i senzor blizine koji nositelja obavještava ako se nalazi u blizini objekata koji su mu iznad glave.

SmartHelmet 5 senzor plina

Nadalje, kaciga ima dvostruku kameru, bežični radio primopredajnik pa čak i senzore vitalnih znakova koji mogu otkriti probleme s otkucajima srca nositelja, tjelesnom temperaturom ili niskom razinom kisika u krvi. Ako senzori otkriju neki od navedenih zdravstvenih problema, kaciga će bežično poslati obavijest osobi zaduženoj za praćenje radnika. Također će slati obavijesti i ako detektira da je korisnik pao, napustio geoograđeno područje ili ne nosi kacigu kada bi trebao.

Zahvaljujući ugrađenom radio primopredajniku, radnici mogu razgovarati međusobno ili s predradnicima i upraviteljima gradilišta te emitirati sliku s prednje i stražnje HD kamere.

SmartHelmet 3

Prednja kamera koristi infracrveni senzor za korištenje u uvjetima slabog osvjetljenja, dok stražnja pruža pogled od 160 stupnjeva na okolinu korisnika, a obje se mogu koristiti za snimanje videa ili fotografija u bilo kojem trenutku, jednostavnim pritiskom na gumb "Snimi".

Komunikacijom se upravlja putem 4G/5G, Wi-Fi, Bluetooth, NFC, LoRaWAN ili PTT protokola. Svu elektroniku napaja uklonjiva litij-ion-fosfatna baterija na stražnjoj strani.

SmartHelmet 4

Elektronika SmartHata je vodootporna po IP67 standardu, što znači da može izdržati polijevanje vodom i kratko uranjanje do maksimalne dubine od 1 metra.

I na kraju, na kacigi se nalazi SOS prekidač koji radnik može uključiti u slučaju hitnosti, čime će se poslati bežično upozorenje uz bljeskanje integriranih lampica koje će svima u okolini otkriti da je došlo do nekog incidenta.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SmartHelmet
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->