Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Danski kralj otvorio prvu dionicu tunela Fehmarnbelt
Članak
Objavljeno: 25.06.2024. 19:36

Fehmarnbelt 

VIDEO: Danski kralj otvorio prvu dionicu tunela Fehmarnbelt

Tunel Fehmarnbelt bit će otvoren 2029. godine i trebao bi biti u funkciji najmanje 120 godina.

VIDEO: Danski kralj otvorio prvu dionicu tunela Fehmarnbelt

U Europi se trenutno gradi ambiciozni podvodni cestovni i željeznički tunel Fehmarnbelt, koji će povezati Njemačku i Dansku te će prelaziti 18 km ispod Baltičkog mora.

Fehmarnbelt tunel rade tvrtke Femern A/S, Rambøll, Arup i TEC, a tim ga opisuje kao najduži 'uronjeni' tunel na svijetu, odnosno tunel izgrađen negdje drugdje, a zatim potopljen na svoje mjesto, kao i najdublji uronjeni tunel na svijetu s cestovnim i željezničkim prometom.

ft3

 

Mada postoje duži podvodni tuneli, poput onog ispod La Manchea, ovo je izvanredan pothvat jer se radi o dionicama tunela koje će biti potopljene ispod Baltičkog mora. 

Kada bude dovršen, povezivat će Rødbyhavn u Danskoj s Fehmarnom u Njemačkoj i bit će najkraća ruta između Skandinavije i ostatka Europe. Putnici će automobilom putovati 10 minuta kako bi prešli Fehmarn Belt, čime će zamijeniti putovanje u trajanju od 45 minuta trajektom. 

Izgradnja tunela će zahtijevati 360.000 tona armature, što je ekvivalent gotovo 50 puta većoj težini metalne konstrukcije Eiffelovog tornja. 

Sam uronjeni tunel sastoji se od 79 standardnih i 10 specijalnih dionica. Svaka od standardnih sekcija teži oko 73.000 tona i ima duljinu od 217 m, sa širinom od 42 m i visinom od 10 m. 

Proračun izgradnje tunela iznosi oko 8,4 milijarde danskih kruna, odnosno oko 1,2 milijarde američkih dolara. 

Danski kralj Frederik 10. nedavno je otvorio prvi dio tunela tijekom posebne ceremonije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Fehmarnbelt
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->