Nalazite se
  • Pop Tech
  • Video ekran umjesto prozora u nadzvučnom avionu
Članak
Objavljeno: 09.09.2021. 12:29

NASA 

Video ekran umjesto prozora u nadzvučnom avionu

NASA je dovršila testiranje XVS 4K zaslona koji će zamijeniti vjetrobran X-59 nadzvučne letjelice.

Video ekran umjesto prozora u nadzvučnom avionu

U Langley Research centru u Virginiji, NASA je testirala 4K video zaslon eXternal Vision System (XVS) koji će zamijeniti prednji prozor (vjetrobran) njezinog X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST) zrakoplova.

X-59 je dizajniran za let nadzvučnim brzinama bez tipičnog "booma" pri probijanju zvučnog zida te kažu da je taj "pucanj" tiši od zvuka zatvaranja vrata na autu. Kako bi to bilo moguće, krila i trup su izrađeni na specifičan način, bez nosa na podizanje kakav je primjerice imao Concorde, što između ostaloga ima utjecaj na vidljivost kroz prednji prozor (vjetrobran) pa su ga inženjeri odlučili izbaciti i umjesto njega ugraditi XVS 4K zaslon koji pilotu omogućuje pogled prema van, dok istovremeno prikazuje razne letne podatke sustavom proširene stvarnosti.

X-59 1

Za potrebe testiranja NASA je instalirala XVS u Beechcraft King Air UC-12B turbopropelerac. U nos tog zrakoplova ugrađena je kamera, dok se u pilotskoj kabini nalazi zaslon s XVS sustavom koji uključuje računalni sustav, mrežnu opremu, video distribuciju i komponente za napajanje. U kabini su bila dva pilota, jedan koji je imao klasičan pogled kroz prozor i drugi koji je gledao kroz XVS zaslon.

S tim setupom, King Air je prošao seriju raznih scenarija leta koji su omogućili inženjerima direktnu usporedbu praćenjem reakcija pilota kod obje vrste "prozora".

X-59 2

Pored toga NASA je provodila i vibracijske testove kako bi se vidjelo može li zaslon izdržati sve uvjete kojima će biti izložen X-59, kako bi dobila sve relevantne informacije prije nego što ga ugradi u nadzvučni zrakoplov.

Nakon uspješno odrađenih testova XVS je isporučen u Lockheed Martinov pogon Skunk Works u Palmdaleu, gdje će ga instalirati u X-59.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA 4K zaslon X-59 XVS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->