Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.06.2019. 09:51

WWDC 2019 

VIDEO: Novi Mac Pro s 28 jezgri i Vega II grafikom

Apple je predstavio novo impresivno Mac Pro računalo i 32-inčni Pro Display XDR zaslon.

VIDEO: Novi Mac Pro s 28 jezgri i Vega II grafikom

Apple je na svojoj WWDC2019 konferenciji predstavio novo Mac Pro računalo namijenjeno profesionalcima i zaslon koji ide uz njega, a oba uređaja su doista impresivnih značajki.

Novi Mac Pro dolazi s početnom konfiguracijom u kojoj se nalazi 8-jezgreni Xeon procesor, 32 GB RAM memorijom, grafičkom karticom AMD Radeon Pro 580X i SSD diskom od 256 GB, a koštat će od 39.539 kn na više. Ukoliko ćete htjeti za svoju video produkciju ili neku drugu profesionalnu namjenu dobiti najjaču konfiguraciju koja se nudi, moći ćete dobiti Mac Pro s 28-jezgrenim Intel Xeon procesorom, a u 6 DIMM slotova sa 6 kanala 2933 Mhz ECC memorije moći ćete dodati do 1,5 TB sistemske memorije.

apple_mac-pro

Novi Mac Pro dolazi s novim konektorom za GPU pod nazivom MPX modul koji posjeduje x16 PCIe konektor i DisplayPort, a u njega ćete moći staviti do dvije AMD Radeon Pro Vega II grafičke kartice s 14 teraflopa procesne snage i 32 GB HBM2 memorije.

Pored toga MPX moduli s dual Radeon Pro Vega II GPU-ima mogu se povezati kako biste četverostruku grafičku snagu u jednoj radnoj stanici. Računalo posjeduje 8 PCI-e slotova, I/O karticu s 2 Thunderbolt 3 porta i 2 USB Type-A porta, kao i priključak za slušalice.

Video profesionalci u novom će Macu Pro moći dobiti i ekspanzijsku karticu pod nazivom Afterburner s ASIC čipom koji procesira 6 milijardi piksela u ProRes i ProRes RAW codecima. Apple tvrdi da s Afterburnerom možete reproducirati 3 streama8K ProRes Raw videa ili 12 streamova od 4K.   

Što se napajanja tiče, novi Mac Pro posjeduje "elektranu" od 1,4 kW, a rashladni sustav čine 3 ventilatora s prednje strane i veliki kompresor (blower).

Posebna priča kod ovog računala je dizajn koji se temelji na okviru od nehrđajućeg čelika i kućištu s okretnom ručkom koja omogućuje jednostavno otvaranje i izvlačenje, a Apple se posebno ponosi pristupom ekspanzijskim slotovima u 360 stupnjeva, što omogućuje vrlo jednostavnu zamjenu i nadogradnju svih komponenti, što znači da je računalo izrazito modularno, kao što možete vidjeti u ovom videu.  

Kako bi ovo čudovište od Mac računala imalo adekvatan pripadajući zaslon, Apple je predstavio 32-inčni Pro Display XDR koji košta 32.949 kuna. Zaslon ima rezoluciju od 6016x3384 piksela s HDR-om i prema tvrdnji Applea donosi stalnu svjetlinu od 1000 nita i vršnu od 1600 nita.

Apple_Mac-Pro-Display

Zaslon se povezuje jednim kabelom putem Thunderbolta 3, a Mac Pro možete povezati sa 6 Pro Display XDR ekrana, dok na 15-inčni MacBook Pro možete spojiti dva.

Ako kupite monitor morate biti spremni potrošiti još novca da ga na nešto postavite. Stalak će vas koštati 6583 kn, a ako posjeduje vlastiti stalak "treće strane" morat ćete dati 1311 kuna za VESA adapter.

Apple_Mac-Pro-Display-Pro_Display studio

Koliko god sve ovo skupa djelovalo skupo, vjerujemo da će mnogi profesionalci kupovati novi Mac Pro s Pro Display XDR zaslonom, jer su podršku najavili brojni proizvođači profesionalnog softvera za grafički dizajn, 3D modeliranje, video i audio obradu. Mnogi profići vole Appleove sustave zbog pouzdanosti i vrhunskih performansi, a kako bi rekao narod - tko voli nek izvoli (ako ima para).

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam