Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.01.2020. 12:28

ESA 

Otvorena tvornica za preradu mjesečeve prašine u kisik

Europska svemirska agencija pokrenula je prototip tvornice koja prerađuje simulirani regolit u kisik za zrak i gorivo.

Otvorena tvornica za preradu mjesečeve prašine u kisik

Svi stručnjaci za svemirska istraživanja slažu se da kolonizacija Mjeseca i Marsa neće biti moguća bez lokalnih resursa iz kojih će se dobivati voda, zrak, gorivo i građevni materijal, jer bi za bilo kakve stalne naseobine bilo gotovo nemoguće i abnormalno skupo sve dopremati sa Zemlje. Tehnologije koje bi to trebale omogućiti već se razvijaju, pa je ESA predstavila prototip svoje tvornice za preradu mjesečevog regolita u kisik koji bi se mogao koristiti za dobivanje zraka i goriva. Testni pogon razvijaju znanstvenici Sveučilišta u Glasgowu u suradnji s tvrtkom Metalysis.

Tehnološki proces koji to omogućuje "otključava" velike količine kisika u regolitu elektrolizom rastopljene soli koja pregrijava pregrijava prašinu i migrira kisik duž soli dok se ne sakupi na anodi.

Oxygen_and_metal_from_lunar_regolith_pillars

Uzorci regolita s Mjeseca ukazali su da sadrži između 40 i 45 % kisika koji je najčešći pojedinačni element na Mjesecu. "Procesiranjem mjesečeve prašine može se doći do kisika za potrebe proizvodnje zraka i goriva, ali i do korisnih metala i slitina", izjavila je znanstvenica  i inženjerka materijala iz ESA-e Advenit Makaya.

Najveći problem u ovoj tehnologiji leži u tome što proces zahtijeva izuzetno visoke temperature od 950°C i potrebno je oko 50 sati za izvlačenje 96% ukupne količine kisika, no oko 75% se može izvući u prvih 15 sati.

Znanstvenici kažu da su prvi rezultati rada njihove tvornice vrlo obećavajući, mada će još proteći neko vrijeme dok ju ne dovedu na Mjesec. Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->