Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: Planet na kojem pada rastaljena željezna kiša
Članak
Objavljeno: 13.03.2020. 15:13

WASP-76b 

VIDEO: Planet na kojem pada rastaljena željezna kiša

Ako bismo za bilo koji planet mogli reći da je paklen, onda to prije svega vrijedi za ovaj.

VIDEO: Planet na kojem pada rastaljena željezna kiša

David Ehrenreich i njegovi kolege sa švicarskog Sveučilišta u Ženevi, objavili su studiju o jednom od najekstremnijih planeta u poznatom svemiru WASP-76b, koji je prvi puta otkriven 2013. godine. Koristeći podatke s instrumenta ESPRESSO (Echelle Spectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations) koji se nalazi na Europskom južnom opservatoriju ESO, odnosno velikom teleskopu (Very Large Telescope) u Čileu, znanstvenici su došli do vrlo zanimljivih podataka.

Ovaj ultravrući egzoplanet koji se od nas nalazi na udaljenosti od 390 svjetlosnih godina ima jednu "dnevnu" stranu stalno okrenutu prema svojem suncu, dok je s druge strane "noćna". Zbog velike blizine od zvijezde, na dnevnoj strani je površina zagrijana na 2.400 celzijevih stupnjeva, što je dovoljno da vaporizira metale. Jaki vjetrovi koji pušu brzinom od 18.00 km/h nose pare željeza ka hladnijoj (noćnoj) strani planeta, gdje se kondenzira u željezne kapljice kiše.

WASP-76b ima masu poput Jupitera, no dvostruko je veći u promjeru zbog velikih količina zračenja od svoje zvijezde koje mu "pumpa" atmosferu.

Nekoliko do sada najekstremnijih planeta koje su proučavali znanstvenici ESO-a, među kojima je i WASP-76b, možete vidjeti u ovom videu.

 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam