Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.07.2021. 09:58

SpaceX 

Musk predstavio novu plutajuću platformu za slijetanje

Novi autonomni brod na koji će slijetati rakete SpaceX-a nosi ime ASOG odnosno Nedostatak gravitacije.

Musk predstavio novu plutajuću platformu za slijetanje

Osnivač SpacEX-a Elon Musk predstavio je novi "droneship", odnosno autonomnu plutajuću platformu na koju će slijetati njegove rakete. Platforma nosi akronim ASOG, što se odnosi na "A Shortfall of Gravitas" ili Nedostatak gravitacije, u čast SF piscu Iainu M. Banksu i svemirskom brodu iz njegovog romana pod nazivom "Experiencing A Significant Gravitas Shortfall".

Platforma je potpuno autonomna i može se kretati bez potrebe za vučom remorkera kako bi se dovezla na željeno mjesto u Atlantskom oceanu u blizini SpaceX-ovog uzletišta Kennedy Space Center u Floridi.

Novi droneship će se koristiti za slijetanja Falcon Heavy i Falcon 9 raketa koje redovno dovoze Starlink satelite u orbitu te NASA-ine astronaute i teret na Međunarodnu svemirsku postaju.

AOSG će zamijeniti dosadašnju SpaceXovu platformu pod nazivom "Of Course I Still Love You" koja se koristi od 2015. godine, a prva raketa će na nju sletjeti krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Osim što je autonomna i plovi u potpunosti bez ijednog člana posade, nova platforma je dodatno oklopljena kako ne bi došlo do oštećenja pogonskih i drugih kritičnih sustava u slučaju da neka raketa eksplodira na njezinoj površini.    

Kako ASOG plovi možete vidjeti iz snimke Muskovog drona u ovom videu. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->