Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.11.2020. 10:12

Utah State University 

Pčele samice koriste plastiku za izradu gnijezda

Dio znanstvenika smatra da bi se pčele mogle iskoristiti za recikliranje plastike, drugi se s njima ne slažu.

Pčele samice koriste plastiku za izradu gnijezda

Bioinženjeri širom svijeta rade na razvoju "super enzima" koji jedu plastiku koji mogu brže razbiti molekularnu strukturu umjetnog materijala kako bi pomogli u recikliranju. U drugom istraživanju objavljenom 2019. godine, entomolozi su primijetili kako pčele samice koriste plastični otpad za izgradnju svojih gnijezda. Istraživači su sugerirali da bi takvo ponašanje moglo biti "ekološki prilagodljivo svojstvo" i korisno za recikliranje plastike u prirodi.

Pčele samice, samotarke ili solitarne pčele se ne roje, ne žive u zajednicama u košnici, nemaju maticu, nego sve rade same. Za razliku od medonosnih pčela ne prikupljaju veće količine meda u svoje nastambe, već žive osamljenički život tako da svaka ženka radi svoje gnijezdo u tlu ili u nekom pogodnom mjestu u kojem gradi komore za nesenje jaja i uzgajanje larvi. Samice gnijezda grade u barskoj trstici, izbušenom drvetu, građevinama od drva i blata, a znanstvenici su primijetili slučajeve u kojima su koristile plastični otpad za građenje svojih gnijezda. Jedna istraživačka skupina sugerirala je da bi takvo ponašanje moglo biti "ekološki prilagodljivo svojstvo" i korisno za recikliranje plastike, no drugi znanstvenici se s time ne slažu, već tvrde da takvo ponašanje šteti pčelinjem potomstvu.

Evolucijski ekolog i profesor biologije Joseph Wilson sa Sveučilišta Utah State i dodiplomska istraživačica Sussy Jones, zajedno s kolegama Scottom McCleveom, prirodoslovcem i umirovljenim učiteljem matematike u Douglasu u Arizoni i neovisnom znanstvenicom sa sjedištem u Novom Meksiku Olivijom Carril, objavili su znanstveni rad u časopisu Science Matters u kojem istražuju ponašanje pčela samica iz roda Megachile u građenju gnijezda. "Pčele samice iz roda Megachile nalaze se među najprepoznatljivijim pčelama samotnjacima zbog njihove navike da izrezuju krugove od lišća kako bi sagradile svoja cilindrična gnijezda", kaže Wilson. "Čuli smo izvješća o tome kako ove pčele koriste plastiku, posebno plastične trake koje se koriste u građevinarstvu i poljoprivredi, i odlučili smo to istražiti."

Istraživači još ne znaju koliko je široka upotreba plastike kod pčela za rezanje lišća, a također znaju malo i o učincima plastike na insekte. Stoga Wilson kaže da bi građenje gnijezda od plastike moglo promijeniti dinamiku i okoliš stanica pčelinjeg gnijezda. Plastika ne diše poput prirodnih materijala", kaže Wilson koji je snimio video o tom fenomenu. "U jednom istraživanju otkriveno je da su gnijezda od plastike ubila 90% pčela zbog rasta gljivica. "Plastika ne propušta vlagu i ne omogućuje razmjenu plinova", kaže Wilson koji smatra da bi trebalo odbaciti ideju da ćemo koristiti pčele u recikliranju plastike iz prirode, jer su i pčele samice postale žrtvama onečišćenja okoliša plastikom.

Zaključak studije je stoga da bi se u građevinarstvu i poljoprivredi za povezivanje trebale koristiti vrpce od prirodnih biorazgradivih materijala, koja neće naštetiti populacijama pčela.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->