Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.11.2022. 12:50

Sveučilište Ritsumeikan 

Robotski mikroprsti osjećaju sitne predmete

Svaki mikroprst pomiče se preko integriranog pneumatskog aktuatora i mjeri reakcijsku silu pomoću mjerača naprezanja od tekućeg metala.

Robotski mikroprsti osjećaju sitne predmete

Ako pokušavate izmjeriti reakcijsku silu noge kukca, ne možete je samo gurnuti prstom, jer bi razlika u veličini bila prevelika da biste to učinili s dovoljno osjetljivosti. Međutim, set ručno kontroliranih mekanih robotskih mikroprstiju koje su izradili znanstvenici s japanskog Sveučilišta Ritsumeikan sada može obaviti taj posao.

Svaki od ravnih pravokutnih uređaja dugačak je samo 12 mm, širok 3 mm i debeo 490 mikrometara. Pet ih je ugrađeno u robotsku ruku s mekim, fleksibilnim prstima. Unutar svakog prsta nalazi se pneumatski aktuator poput balona, ​​zajedno s mjeračem naprezanja od tekućeg metala.

221108-1130-2

Korisnik na vlastitim prstima nosi posebne senzore koji mjere brzinu, opseg i smjer njegovih pokreta savijanja prstiju. Ti se podaci prenose do odgovarajućeg mikroprsta u realnom vremenu, uzrokujući njihovo savijanje u skladu s tim. Ako pritisnu objekt koji uzvraća pritisak, mjerači naprezanja mjere silu kojom taj objekt to čini.

U testu su mikroprsti korišteni za mjerenje sile reakcije nogu žive bube Armadillidiidae (iz porodice uši), koja je držana naglavačke alatom za usisavanje. Izmjerena sila bila je oko 10 milinjutna, što je bilo u skladu s prethodno izračunatim procjenama.

Ova tehnologija bi se nakon daljnjeg razvoja, mogla koristiti ne samo u studijama insekata, već i u drugim primjenama gdje je potreban "osjećaj" dodirivanja sitnih predmeta koji su premali za dodirivanje prstima.

Rad o istraživanju objavljen u časopisu Scientific Reports možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->