Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.09.2020. 11:24

Tanpopo eksperiment 

Superbakterija preživjela 3 godine u vanjskom svemiru

Jedan od najotpornijih organizama na Zemlji ide u prilog hipotezi da je život stigao iz svemira.

Superbakterija preživjela 3 godine u vanjskom svemiru

Znanstvenici širom svijeta, u potrazi za podrijetlom života na Zemlji, često istražuju teorije o mogućnosti da je život stigao iz svemira s nekim kometom ili asteroidom, bilo u obliku spojeva i molekula koji predstavljaju građevne oblike života, ili u obliku mikroorganizama koji su preživjeli opasno putovanje svemirom.

Japanski eksperiment na ISS-u pod nazivom Tanpopo, neće nam dokazati da je već formirani život na Zemlju doista stigao iz svemira, ali potvrđuje da se to možda moglo dogoditi, jer na Zemlji postoje mikroorganizmi koji mogu preživjeti vakuum svemira i opasno zračenje, što znači da je takav scenarij bio moguć.

Eksperiment koji je 2018. godine na ISS donio bakterije pod nazivom Deinococcus radiodurans, ekstremofile za koje je poznato da mogu preživjeti u teškim uvjetima koji uključuju ionizacijsko zračenje (gama-zrake i x-zrake), UV-zračenje, isušivanje te različite kemijske mutagene spojeve, ukazao je da su bakterije preživjele 3 godine u spremniku spojenom na svemirsku postaju koji je čitavo vrijeme bio izložen svemiru.

Znastvenici su u časopisu Frontiers in Microbiology opisali da su bakterije preživjele zahvaljujući postojanju nekoliko mehanizama koji su u njih ugrađeni, među kojima je i sposobnost popravka oštećenog DNK.

Kada su znanstvenici vratili uzorke na Zemlju i rehidrirali ih, otkrili su da su vanjski slojevi kolonije umrli uslijed izloženosti visokim dozama UV zračenja, no ti mrtvi vanjski slojevi su ujedno postali štit koji je DNK mikroba u unutrašnjosti kolonije sačuvao i omogućio im da prežive 3 godine svemira.

Jedno ranije istraživanje u Zemljinoj atmosferi je otkrilo nazočnost tih bakterija na visini od 8 km, pa znanstvenici kažu da je moguć i obrnuti scenarij, odnosno da asteroidi i kometi koji prolaze kroz našu atmosferu pokupe te bakterije i odvedu ih na neko drugo mjesto u svemiru, što znači da bi i Zemlja teoretski mogla predstavljati svojevrsni rasadnik života u svemiru.  

Ovo istraživanje će posebno razveseliti pristalice hipoteze o panspermiji po kojoj se život događa svuda po svemiru i nije nastao na samoj Zemlji, već je rezultat "infekcije" organizmima iz svemira i od tada nastavlja evoluirati. Dakako, za to još uvijek ne postoje nikakvi dokazi, ali sada ta hipoteza ima još jedan element koji joj ide u prilog.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->