Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.02.2021. 10:14

Purdue University 

Svinje igraju video igre korištenjem joysticka

Domaće i divlje svinje postale su gameri koji pokretanjem joysticka njuškom gađaju mete na ekranu.

Svinje igraju video igre korištenjem joysticka

Znanstvenici Sveučilišta Purdue proveli su studiju kojom su otkrili da se svinje mogu dresirati za igranje video igara, čime se demonstrira njihov potencijal za značajan stupanj mentalne i ponašajne fleksibilnosti. 

Znanstvenici su za provođenje studije odabrali dvije domaće i dvije divlje svinje s imenima Hamlet, Omelet, Ivory i Ebony, koje su uvježbavali da njuškom pomiču joystick koji pokreće kursor na ekranu.

Gameplay se svodio na to kursorom pogađaju mete koje su se pojavljivale prema slučajnom odabiru. Svaki puta kada bi pogodile specifičnu metu, svinje bi dobile nagradu u obliku hrane. Autori studije primijetili su da su svinje nakon nekog vremena pokazale visoku razinu društvene motivacije za izvršavanje zadatka, te su nastavile s gamingom ​​čak i kad im nije dodijeljena nagrada zbog poticaja njihovog trenera.

fpsyg-12-631755-g001

U konačnici, istražitelji studije su se uvjerili da svinje imaju kapacitet i sposobnost da ispune zadatak igranja joystickom, no vjeruju da bi buduća istraživanja kognitivnog ponašanja mogla biti od koristi i za razvoj zaslona osjetljivih na dodir ili bilo koje druge računalno upravljane tehnologije za testiranje korištenja kod "optičkih ograničenja", jer su u ovom eksperimentu sva četvorica ispitanika bila dalekovidna.

Slične studije provedene su na majmunima za koje je dokazano da imaju više sposobnosti i vještine u odnosu na druge životinje zbog korištenja šaka s pojedinačno pomičnim prstima, što je i čovjeka tijekom evolucije dovelo na višu razinu inteligencije.

Nije nam poznato namjeravaju li znanstvenici objaviti igru koju su igrale svinje kako bismo i mi mogli postati prave gaming životinje.

Čitavu znanstvenu studiju možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->