Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.05.2024. 11:07

Boston University 

VIDEO: Robot printa i drobi plastiku 8000 sati

Robot koristi AI i strojno učenje za izradu struktura koje najbolje apsorbiraju energiju s ciljem primjene u kacigama i odbojnicima.

VIDEO: Robot printa i drobi plastiku 8000 sati

Unutar laboratorija na Inženjerskom fakultetu Sveučilišta u Bostonu, robotska ruka ispušta male, plastične predmete u kutiju na podu.

Jedna po jedna, te sićušne strukture lagane poput pera predstavljaju, cilindrične objekte, ne veće od jednog inča.

Neki su crveni, drugi plavi, ljubičasti, zeleni ili crni. Svaki je objekt rezultat eksperimenta u autonomiji robota.

Sam, učeći u hodu, robot traži i pokušava napraviti objekt s najučinkovitijim oblikom koji apsorbiraenergiju, a kako bi to učinio, prvo 3D printerom izrađuje predmet, bilježi njegov oblik i veličinu, pomiče ga na ravnu metalnu površinu, a zatim gnječi pritiskom koji, kako kažu, odgovara pritisku odraslog arapskog konja.

mb2

Robot zatim mjeri koliko je energije struktura apsorbirala, kako se njezin oblik promijenio nakon kompresije i bilježi svaki detalj u golemu bazu podataka.

Zatim ispušta zgnječeni predmet u kutiju i čisti metalnu ploču te se sprema za ispis i testiranje sljedećeg komada.

Svaki novi komad je malo drugačiji od svog prethodnika, a njegov dizajn i dimenzije su prilagođene računalnom algoritmu na temelju svih prošlih eksperimenata, što je osnova onoga što se zove Bayesova optimizacija.

Eksperiment za eksperimentom, 3D strukture postaju sve bolje u apsorbiranju udarca od gnječenja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Eksperimenti u kojima robot kojeg su nazvali MAMA BEAR (Mechanics of Additively Manufactured Architectures Bayesian Experimental Autonomous Researcher), sam izmišlja, proizvodi i testira objekte koji najbolje apsorbiraju energiju pritiska, mogući su zahvaljujući radu Keitha Browna, izvanrednog profesora strojarstva Sveučilišta u Bostonu i njegovog tima u KABlabu.

Robot opremljen AI algoritmima strojnog učenja na ovom zadatku radi neprekidno više od 8000 sati, a do sada je izradio i zdrobio više od 25.000 plastičnih struktura.

Podaci koje je prikupio u ovom eksperimentu mogli bi se koristiti za izradu odbojnika u strojarstvu, poljoprivredi i automobilskoj industriji, kao i za izradu zaštitne opreme poput građevinskih kaciga.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Boston University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->