Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.06.2024. 11:08

Colorado State University 

VIDEO: Slonovi se dozivaju imenima poput ljudi

Znanstvenici su dozivali slonove po njihovim imenima, a oni su im uzvraćali pozive.

VIDEO: Slonovi se dozivaju imenima poput ljudi

Prema novoj studiji  znanstvenika sa Sveučilišta Colorado State University, divlji afrički slonovi oslovljavaju jedni druge imenima.

Istraživači iz CSU-a koristili su se strojnim učenjem kako bi potvrdili da pozivi slonova sadrže komponentu sličnu imenu koja identificira primatelja, ponašanje na koje su sumnjali na temelju promatranja. Kada su istraživači puštali snimljene pozive, slonovi su potvrdno odgovarali na pozive koji su im upućeni uzvrativši poziv ili prilazeći govorniku. Pozivi namijenjeni drugim slonovima imali su manje reakcije.

Sposobnost učenja proizvođenja novih zvukova neuobičajena je među životinjama, ali je neophodna za prepoznavanje jedinki po imenu. Proizvoljna komunikacija, gdje zvuk predstavlja ideju, ali je ne oponaša, uvelike proširuje komunikacijske sposobnosti i smatra se kognitivnom vještinom sljedeće razine.

Evolucija slona i čovjeka razišla se prije nekoliko desetaka milijuna godina, ali obje su vrste društveno složene i vrlo komunikativne. Slonovi funkcioniraju unutar obiteljskih jedinica, društvenih grupa i veće klanske strukture, slično složenim društvenim mrežama koje održavaju ljudi.

Slične potrebe vjerojatno su dovele do razvoja proizvoljnog vokalnog označavanja, imenovanja drugih jedinki apstraktnim zvukovima kod obje vrste, objašnjavaju istraživači u ovom videu.

Slonovi su pričljivi, komuniciraju jedni s drugima vidom, mirisom, dodirom i glasom. Njihovi pozivi prenose mnogo informacija, uključujući identitet pozivatelja, dob, spol, emocionalno stanje i kontekst ponašanja. 

Vokalizacija, od trubljenja do tihog tutnjanja njihovih glasnica, obuhvaća široki frekvencijski spektar, uključujući infrazvučne zvukove ispod čujnog raspona ljudskog uha. Slonovi mogu koordinirati grupna kretanja na velikim udaljenostima pomoću ovih poziva.

Studija je također otkrila da se slonovi, kao i ljudi, ne obraćaju uvijek jedni drugima imenom u razgovoru. Dozivanje jedinke imenom bilo je češće na velikim udaljenostima ili kad su odrasli razgovarali s mladuncima.

Znanstvenici kažu da je potrebno mnogo više podataka kako bi se izolirala imena unutar poziva i utvrdilo da li slonovi imenuju druge stvari s kojima komuniciraju, poput hrane, vode i mjesta.

Hoćemo li jednog dana razgovarati sa slonovima i saznati što ih najviše muči u životu zasad je još prerano reći.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Colorado State University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->