Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.12.2020. 12:14

SpaceX 

VIDEO: Starship uspješno uzletio i razbio se

Mada je najnoviji prototip Starshipa eksplodirao pri slijetanju, Musk ovaj test naziva uspjehom.

VIDEO: Starship uspješno uzletio i razbio se

SpaceX je nakon nekoliko odgoda napokon lansirao najnoviji prototip Starshipa s oznakom SN8, odnosno održao visinski letni test koji ga je trebao dovesti do visine od 12,5 km i potom spustiti na Zemlju. Mada tvrtka ne iznosi podatak je li ciljana visina dostignuta, lansiranje je proteklo u najboljem redu, što znači da su tri Raptor motora odlično funkcionirala, a raketa se podizala savršeno u vis.

Nakon toga započelo je slijetanje u kojem se Starshipom upravljalo pomoću "peraja", a uoči slijetanja se spektakularno okrenuo i uključio motore koji su ga trebali sigurno prizemljiti, što se nije dogodilo, pa je raketa umjesto mekog slijetanja doživjela spektakularnu eksploziju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Elon Musk smatra da su ciljevi misije ostvareni, jer se po prvi puta mogla vidjeti savršena suradnja sva tri Raptor motora, raketa je čitavo vrijeme bila u kontroliranom letu, tranzicija iz uzlijetanja ka slijetanju je odrađena odlično i inženjeri SpaceX-a su prikupili sve potrebne podatke za dalji razvoj rakete koja bi jednog dana trebala dovesti ljude na Mars.

Musk je u svojem tweetu neposredno nakon nezgode pri slijetanju rekao da je tlak u spremniku za gorivo bio nizak tijekom spuštanja, zbog čega je brzina dodira s tlom bila prevelika i dodao da je SpaceX dobio sve podatke koji su mu potrebni i istakao da je faza uzlijetanja rakete bila uspjeh.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->