Nalazite se
  • Zdravlje
  • Lijekovi protiv bolova od otpada papira
Članak
Objavljeno: 10.07.2023. 08:41

Sveučilište u Bathu 

Lijekovi protiv bolova od otpada papira

Lijekovi poput paracetamola i ibuprofena mogu se napraviti od kemikalije iz borova i otpada papira.

Lijekovi protiv bolova od otpada papira

Tim znanstvenika s Odjela za kemiju Sveučilišta u Bathu i Instituta za održivost pronašao je način za stvaranje dva najčešća lijeka protiv bolova na svijetu, paracetamola i ibuprofena, od spoja koji se nalazi u borovima, a koji je također otpadni proizvod iz industrije papira.

Možda vam nije poznato da se mnogi uobičajeni lijekovi proizvode pomoću kemijskih prekursora dobivenih iz sirove nafte, što predstavlja izazov održivosti niše.

Istraživački tim iz Batha razvio je metodu stvaranja niza farmaceutskih prekursora iz bioobnovljivog β-pinena, komponente terpentina koji je otpadni nusprodukt iz industrije papira.

Uspješno su pretvorili β-pinen u dva svakodnevna lijeka protiv bolova, paracetamol i ibuprofen, koji se proizvode u količini od oko 100.000 tona godišnje.

Također su uspješno sintetizirali niz drugih kemikalija prekursora iz terpentina, uključujući 4-HAP (4-hidroksiacetofenon), koji je prekursor lijekova uključujući beta-blokatore i lijek za inhaliranje kod astme, salbutamol, kao i druge koji se široko koriste za parfeme i u proizvodima za čišćenje.

Dr. Josh Tibbetts, znanstveni suradnik na Sveučilišnom odjelu za kemiju, rekao je: "Korištenje nafte za proizvodnju lijekova je neodrživo – ne samo da pridonosi rastućoj emisiji CO2, nego i cijena dramatično varira jer uvelike ovisimo o geopolitičkoj stabilnosti zemalja. Umjesto vađenja više nafte iz zemlje, želimo to u budućnosti zamijeniti modelom 'biorafinerije'. Naš model biorafinerije temeljen na terpentinu koristi otpadne kemijske nusproizvode iz industrije papira za proizvodnju spektra vrijednih, održivih kemikalija koje se mogu koristiti u širokom rasponu primjena od parfema do paracetamola."

Umjesto stavljanja kemikalija u veliki reaktor za stvaranje zasebnih serija proizvoda, metoda koristi reaktore kontinuiranog protoka, što znači da proizvodnja može biti neprekinuta i lakša za povećanje.

Iako bi proces u sadašnjem obliku mogao biti skuplji od korištenja sirovina na bazi nafte, potrošači bi mogli biti spremni platiti malo višu cijenu za održivije farmaceutske proizvode koji su u potpunosti dobiveni iz biljaka.

Istraživanje, koje je financiralo Istraživačko vijeće za inženjerstvo i fizičke znanosti, objavljeno u časopisu ChemSusChem možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->