Nalazite se
  • Zdravlje
  • Video: Super melanin je bolji od bilo koje kreme za sunčanje
Članak
Objavljeno: 03.11.2023. 13:03

Sveučilište Northwestern 

Video: Super melanin je bolji od bilo koje kreme za sunčanje

Osim što čuva vašu kožu od Sunca, nova krema liječi ozljede kože nastale od sunčanja, kao i opekline nastale izlaganju kemikalijama.

Video: Super melanin je bolji od bilo koje kreme za sunčanje

Pretpostavljamo da se ove godine više nećete brinuti kako pocrniti a da ne izgorite i da ne najeravate tako skoro kupovati novu kremu za sunčanje, osim ako zimu ne namjeravate provesti u Australiji, no vjerojatno će vas zanimati najnoviji izum istraživača sa Sveučilišta Northwestern u Sjedinjenim američkim državama.

Oni su razvili kremu koja u osnovi predstavlja sintetski melanin, smeđi pigment koji ima ulogu zaštite kože i cijelog organizma od štetnog djelovanja sunčeva zračenja.

Skin with cream

U novoj studiji znanstvenici su pokazali da se taj super melanin, koji oponaša prirodni melanin u ljudskoj koži, može lokalno primijeniti na ozlijeđenu kožu, gdje ubrzava zacjeljivanje rana, a ti se učinci javljaju kako u samoj koži, tako i sustavno u tijelu.

Kada se nanese u kremi, super melanin može zaštititi kožu od izlaganja suncu i zacijeliti kožu ozlijeđenu oštećenjima od sunca ili izlaganja kemikalijama i toksinima, a tehnologija djeluje tako što uklanja slobodne radikale koje proizvodi ozlijeđena koža, poput opeklina od sunca. Ako se ne kontrolira, djelovanje slobodnih radikala oštećuje stanice i na kraju može dovesti do raka kože.

Close view--synthetic melanin scavenges free radicals

Pored toga istraživači su otkrili da bojanje vojne uniforme u crno s njihovim melaninom apsorbira štetni nervni plin, a primijetili su također da melanin također apsorbira teške metale i druge toksine.

Istraživači predviđaju da bi se njihov sintetski melanin mogao dodavati kremama za sunčanje kako bi se povećala razina UV zaštite i kao pojačivač u hidratantnim kremama za poticanje oporavka kože te se koristiti za opekline, mjehure i otvorene rane.

"Možete ga nanijeti prije nego što izađete na sunce i nakon što ste bili na suncu", rekao je suautor studije dr. Kurt Lu. "U oba slučaja pokazali smo smanjenje oštećenja kože i upale. Istovremeno štitite i oporavljate kožu. To je kontinuirani popravak."

Studiju objavljenu u časopisu Nature npj Regenerative Medicine možete pronaći na ovoj poveznici, a što o super melaninu kažu sami autori, pogledajte u ovom videu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Sveučilište Northwestern
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->