Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.08.2023. 14:08

VIDI.EDU

FERIT: Kolegiji o računalnoj grafici, AI-u, strojnom učenju

FERIT s partnerima iz industrije organizira stručne prakse, pa studenti imaju priliku raditi na pravim projektima

FERIT: Kolegiji o računalnoj grafici, AI-u, strojnom učenju

Istovremeno fakultet pruža snažna temeljna znanja, a nove tehnologije uvodi kroz izborne kolegije i postepeno ih implementira u kurikulum.

Osječki FERIT na preddiplomskoj sveučilišnoj i stručnoj razini nudi nekoliko studijskih programa u području elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Svaki od programa ima svoje specifičnosti kada govorimo o temeljnim tehničkim znanjima i vještinama. Programi koji su fokusirani na IT područje među temeljnim znanjima koja se prenose studentima imaju:

  • Programiranje (vještine programiranja u različitim jezicima, osnove strukturiranog programiranja, objektno orijentiranog programiranja (npr. Java, C++, Python) kao i web programiranja (npr. HTML, CSS, JavaScript).
  • Algoritmi i podaci (razumijevanje osnovnih algoritama, podataka i njihove složenosti, različitosti algoritamskih tehnika i sl.)
  • Baze podataka (modeliranje i upravljanje bazama podataka, osnove SQL-a)
  • Mreže i sigurnost (računalne mreže, protokoli, arhitektura mreža i kibernetička sigurnost)
  • Operacijski sustavi (komponente i funkcionalnosti operacijskih sustava, procesi i upravljanje memorijom)
  • Web i mobilni razvoj (razvoj web i mobilnih aplikacija za Android i iOS platforme)

Povrh tih temeljnih vještina koje studenti stječu, kroz različite kolegije mogu steći vještine o računalnoj grafici i vizualizaciji, umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, te ostala znanja koja su potrebna za hi-tech tržište rada.

BMF-1 (2)

Širina programa

Na FERIT-u smatraju kako je interdisciplinarnost važna i studente se potiče u takvom pristupu. Studentima je to omogućeno kroz stručne prakse, gostujuća predavanja te izradu završnih i diplomskih radova. Kroz radove studenti mogu primijeniti tehnička znanja i vještine u različitim drugim područjima.

Tržište rada je za IT struku cijeli svijet i u globalnom tržištu za studente je jako bitno posjedovati vještine koje omogućuju jasnu i jednostavnu komunikaciju. Kroz jasnije komuniciranje tehnička znanja postaju maksimalno vidljiva i iskoristiva, pa su soft skills kod inženjera vještine koje im daju iznimno visoku dodatnu vrijednost na tržištu. Na FERIT-u se studenti tijekom obrazovanja susreću s kolegijima kao što su Menadžment, Upravljanje projektima, Komunikacijske vještine, Poslovno komuniciranje i drugi u kojima im omogućuju stjecanje mekih vještina. Osim redovitih kolegija, studentima se redovito organiziraju razne radionice i predavanja raznih tvrtki kako bi dobili što više vještina u ovom području.

BMF-10 (1)

Priprema za rad u tech industriji

Kako bi što bolje pripremili studente za izazove na tržištu rada, na fakultetu se organizira stručna praksa koja je obvezna na svim studijskim programima. Znanja stečena kroz različite stručne kolegije, koji uvijek prate potrebe tržišta rada, te kroz odrađenu stručnu praksu studenti dobivaju zaokruženu cjelinu i po završetku studija su spremni za tržište rada.

FERIT redovito prati potrebe tržišta rada i svakih nekoliko godina usklađuju se programi s potrebama tržišta. Istovremeno se vodi računa da su temeljna znanja uvijek prisutna. Kada se pojavi neka nova tehnologija na tržištu rada (npr. kao što je to prije 10-ak godina bila tehnologija blockchaina), uvodi se izborni kolegij koji pokriva temu i na taj način se postupno uvode nova znanja u studijske programe.

BMF-14

Zašto FERIT?

FERIT je fakultet koji se nalazi u Osijeku u kojem je u zadnjih 10 godina IT tržište u stalnom porastu i koje zahtijeva visokokvalitetne stručnjake. To upravo omogućuje povezanost s gospodarstvom i u suradnji s partnerima iz gospodarstva Fakultet usklađuje studijske programe i time obrazuje kvalitetne i stručne kadrove.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->