Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.08.2023. 14:31

VIDI.EDU

RIT Croatia: Američki tip obrazovanja za IT stručnjake

Iskustveno učenje s 800 sati stručne prakse u industriji, američka i hrvatska diploma te nadogradnja široke baze temeljnih znanja tzv. mekim vještinama 

RIT Croatia: Američki tip obrazovanja za IT stručnjake

RIT Croatia na stručnom prijediplomskom studiju Informacijskih tehnologija studentima omogućuje stjecanje temeljnih tehničkih znanja i vještina potrebnih za analizu, dizajn i implementaciju informacijskih sustava. Dr. sc. Alan Mutka, voditelj studijskog programa Informacijske tehnologije, opisao je što studenti dobivaju kao temelj: „Kroz program studenti razvijaju sposobnosti za analizu korisničkih zahtjeva, programiranje, web dizajn, razvoj mobilnih aplikacija, upravljanje bazama podataka, upravljanje projektima te stručnost u radu u timovima. Ova široka paleta vještina omogućuje studentima da budu konkurentni i uspješni stručnjaci u području informacijskih tehnologija.“

RIT Day 3 - Mesek Mislav-8348

Komponente američkog pristupa obrazovanju

Jedna on neizostavnih karakteristika svih programa na RIT Croatia je interdisciplinarnost koja je ujedno i jedna od ključnih karakteristika američkog sustava visokog obrazovanja.

„Ako uzmete u obzir da gotovo ne postoji industrija koja u zadnjih desetljeće ili dva nije fundamentalno promijenjena pod utjecajem tehnoloških promjena, tada su jasnija naša nastojanja da studeni razumiju širu sliku od samog industrijskog konteksta u kojem će dominantno graditi svoju karijeru. Shodno tome, a u skladu s američkim sustavom obrazovanja, studenti svih studija na RIT Croatia uz programske predmete imaju i predmete općeg obrazovanja čime šire bazu znanja“, pojasnio je prodekan za nastavu na RIT Croatia dr. sc. Milivoj Marković.

Studenti na programu Informacijskih tehnologija uče programirati, a istovremeno slušaju i kolegije iz stranih jezika, organizacijske psihologije ili o zaštiti okoliša.

„Dodatno, studenti imaju mogućnost odabira minora kao dodatnog područja specijalizacije. Tako studenti Informacijskih tehnologija za dodatno područje specijalizacije mogu izabrati predmete iz područja poput Business Administration, International Business ili Psychology. Namjera nam je da studenti razviju šira znanja koja im omogućavaju da se prilagode promjenama, ali i predvide ih, te iskoriste prilike koje disruptivne tehnološke promjene nose kroz poduzetničke pothvate“, naglasio je dr. sc. Milivoj Marković.

RIT Day 3 - Mesek Mislav-7956

Razvoj dodatnih vještina

U modernom poslovnom okruženju jako je važan razvoj dodatnih tzv. soft skills. Studenti prvenstveno poslovne ponude dobivaju na temelju znanja i tehničkih vještina koje posjeduju ili su pokazali tijekom praktične nastave kod poslodavca.

„Važnost soft skillsa dominantno dolazi do izražaja kada današnji studenti, sutrašnji stručnjaci, počinju napredovati u svojoj karijeri s tehničko-operativnih prema menadžerskim ulogama. Na tom putu oni sve manje koriste svoje tehničke vještine, a sve više koriste meke (soft) vještine karakteristične za upravljačke pozicije. To su primjerice vještine vidljive kod uspješnih voditelja projekata, voditelja timova i sl. Na menadžerskim (upravljačkim) pozicijama vi de facto radite kroz druge ljude i vaša uloga je da motivirate i koordinirate više nego da izvršavate tehničko-operativne zadatke. Mi smo duboko svjesni ove realnosti i naši su programi dizajnirani upravo na ovakvom razmišljanju, pružajući studentima neizostavne tehničke (tvrde) vještine i selektirani skup komplementarnih mekih (soft) vještina“, rekao je dr. sc. Milivoj Marković.

Razvoj spomenutih kompetencija potiče se kroz predmete poput Critical Reading and Writing i Design Thinking and Concept Development. Prodekan za nastavu naglasio je vrijednosti koje doprinose izgradnji stručnjaka: „Vrijednosti koje RIT Croatia razvija kod svojih studenata, poput integriteta, fundamentalne su za razvoj kulture povjerenja na radnome mjestu. Također nam je cilj da studenti razviju svijest o globalnom prostoru u kojem će sutra živjeti i raditi. Suradnjom kroz mrežu globalnih kampusa RIT-a dominantno razvijamo ovakav misaoni sklop (mindset)".

GOJ_8168

Usvajanje novih tehnologija

Za studijski program bitna je kontinuirana nadogradnja kako bi se studentima osigurala stručna znanja za tržište rada. Studij Informacijskih tehnologija koji se provodi u zagrebačkom i dubrovačkom kampusu usko je povezan s matičnim fakultetom u Rochesteru, kao i onim u Dubaiju. Suradnja među kampusima omogućuje predviđanje kretanja svjetske IT industrije i implementaciju saznanja u studijske programe.

„U industriji informacijske tehnologije, gdje se tehnološki napredak brzo događa, sposobnost da se neprestano uči i prilagođava novim tehnologijama ključna je. Naš program osigurava da studenti budu opremljeni tim važnim vještinama, omogućujući im da ostanu relevantni i konkurentni u dinamičnom IT sektoru“, pojasnio je dr. sc. Alan Mutka.

RIT Croatia (29)

Zašto studirati na RIT Croatia

RIT Croatia je usko povezan s matičnim američkim sveučilištem i omogućuje hrvatsku i američku diplomu. Uz to ima niz prednosti:

-       Visokokvalitetno američko obrazovanje

-       Multidisciplinarno obrazovanje

-       Sveobuhvatan sustav potpore kroz individualizirani pristup svakom studentu putem akademskih i karijernih savjetnika, studenata mentora i sl.

-       Iskustveno učenje i testiranje u praksi – RIT je prepoznat po iskustvenom učenju kroz stručnu praksu koja je obvezna i traje do 800 sati.

-       Povezanost s matičnim američkim i drugim globalnim kampusima omogućuje priliku za internacionalno iskustvo.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->