Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.06.2018. 13:27

5G 

Mikrovalovi pretvorili Rab i Cres u digitalne otoke

Vipnet i hrvatski startup STEMI na Rabu demonstrirali 5G, MIMO, Edge Computing i Hexapod tehnologije.

Mikrovalovi pretvorili Rab i Cres u digitalne otoke

Napredci u tehnologiji omogućavaju brzo širenje širokopojasne brze veze čija je implementacija od Raba i Cresa napravila gigabitne otoke.

Vipnet nas je ugostio 8. lipnja u srednjoj turističkoj školi Markantuna de Dominisa na Rabu koja je dio eksperimentalnog programa postojeće kurikularne reforme na demonstrativnoj prezentaciji naprednih 5G funkcionalnosti njihove mreže.

20180608_123354_HDR

Hrvatska ima velik problem kada je u pitanju internetska povezanost, visoke cijene i niske brzine Lijepu našu stavljaju pri samom dnu ljestvice prosječne internetske brzine u Europskoj Uniji. Prema Indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI) Hrvatska se nalazi na vrlo niskom 22. mjestu od ukupno 28 članica što je posljedica upravo visokih cijena i niskih brzina veze koje se isporučuju krajnjim korisnicima.

IMG_20180608_120737

Velik izazov domaćim ISP-ovima su geografske i demografske karakteristike naše zemlje tako da se razvoj infrastrukture uglavnom zadržava u Zagrebu i njegovoj okolici. Vipnet je u proteklih godinu dana mnogo uložio u razvoj brze širokopojasne mreže. Jedna od velikih investicija je upravo povezivanje Raba i Cresa mikrovalnim radijskim vezama što je omogućilo da isti postanu gigabitni otoci.

Udaljenost od kopna dugo je činila otoke neprivlačnim za poslovanje zbog loše internetske povezivosti koja je zahtijevala milijunske investicije od strane ISP-ova kako bi se stanovnicima otoka pružila brza internetska veza. Povezivanje mikro valovima omogućava brzo povezivanje uz odličnu pokrivenost bez potrebe za investicijama u invazivne radove povezivanja podmorskim kablovima.

IMG_20180608_121634

MIMO (multiple-input multiple-output) tehnologija uz pametni radio dizajn omogućila je Vipnetu da samo jednom baznom stanicom pokrije čak 1500 kvadratnih kilometara oko otoka Lastova. Za ovaj impresivan rezultat osim MIMO-a zaslužna je i Edge computing tehnologija korištenja značajne procesorske snage na udaljenim lokacijama.

IMG_20180608_115057

Druga polovica prezentacije bila je rezervirana za ambiciozni domaći startup pod imenom STEMI. STEMI je postao pravi hit na području robotike svojim Hexapod robotom koji osim zabavne ima i visoku edukacijsku vrijednost jer je idealan alat za ulazak u svijet programiranja i robotike. STEMI nas je proveo kroz svoju povijest, od samih početaka i prvog prototipa te crowdfunding kampanje do novog modela Hexapoda za 2018. godinu.

Osim hardvera, STEMI nas je upoznao i sa svojim virtualnim laboratorijem koji omogućuje korisnicima da postanu dio STEMI dizajnerskog tima i kroz dizajniranje vlastitog robota se upoznaju s mogućnostima istog.

IMG_20180608_115133

Robotika je sve važnija grana industrije i moramo biti ponosni što smo zemlja s mladim, ambicioznim ljudima koji robotiku približavaju mlađim uzrastima te od konzumenata stvaraju kreatore. Školi Markantuna de Dominisa dodijeljena su dva STEMI Hexapod robota kako bi se učenici iste mogli upustiti u istraživanje robotike.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->