Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2021. 13:55

A1 Data centar 

Najmoderniji podatkovni centar u regiji za 11 milijuna eura

U Zagrebu je otvoren podatkovni centar, jedini u Hrvatskoj izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta.

Najmoderniji podatkovni centar u regiji za 11 milijuna eura

A1 je u Zagrebu otvorio podatkovni centar, jedini koji je u Hrvatskoj iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. Poslovnim korisnicima zajamčena je godišnja maksimalna dostupnost odnosno funkcioniranje kritične infrastrukture kao što su povezivost, napajanje i hlađenje sustava.

U konstrukciju površine 2.122 četvorna metra utrošeno 220 tona armature i 5.500 tona betona te je, sukladno zahtjevima za Tier III certifikaciju, u stanju izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici.

20211130_103417

Podatkovni centar opremljen je vlastitom trafostanicom koja se napaja iz dvije neovisne energetske grane maksimalnog kapaciteta 2 MW. Poteškoća u radu neće biti ni u slučaju prekida obje energetske grane jer će napajanje opreme preuzeti dva diesel agregata ukupne snage 2MW te UPS sustavi. U povezivanje podatkovnog centra utrošeno je oko 5.000 km optičkih niti (50 km optičkih kabela) iz tri različita, neovisna smjera. Unutar samog objekta razvedeno je oko 600 km optičkih niti (6 km optičkih kabela). Poslovnim korisnicima zajamčena je godišnja dostupnost od 99,982 posto odnosno funkcioniranja kritične infrastrukture kao što su povezivost, napajanje i hlađenje sustava. 

Uz najmodernije, inventarske klima ormare i inovativan sustav odvodnje topline postigli smo iznimnu energetsku učinkovitost te je objekt certificiran kao A+“, objasnila je Antonia Kujundžić Velimirović, direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama u A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska u svojem drugom podatkovnom centru pruža usluge kolokacije, Virtualne infrastrukture (Iaas), Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Backup as a Service (BaaS) i Exoscalea uz čitav niz sigurnosnih rješenja.

Jiří Dvorjančanský_Otvorenje podatkovnog centra A1 Hrvatska

„Za poslovne je korisnike računica jednostavna. Ne moraju brinuti o infrastrukturi i opremi, dobivaju 24/7 podršku i održavanje te najvišu razinu sigurnosti. Kada nam kao partneru o tome prepuste brigu, resurse mogu usmjeriti na razvoj i širenje vlastitog poslovanja. Sve usluge koje pružamo u podatkovnom centru u skladu su s čak šest ISO certifikata, od kvalitete i zaštite okoliša do sigurnosti“, pojasnio je glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić.

U kratkom razgovoru rekao nam je: „Ima puno posla, mi smo napravili po dizajnu i po projektu infrastrukturni zadatak koji je najteži. Sada samo popunjavanje data centra ovisi o projektima koje radimo s našim korisnicima. To je prije svega tipična IT infrastruktura, serveri i storagei instalirani prema potrebama korisnika. Mi ćemo migrirati nekoliko segmenata ili čak cijele data centre naših korisnika, tako da će oni popunjavati ovaj prostor. Radi se o prostoru na tri kata s ukupnim kapacitetom od oko 280 ormara.“

20211130_103826

Poslovni centar u Novom Zagrebu za A1 Hrvatsku izgradio je i opremio Vertiv, a na otvaranju je bio i predstavnik prvog korisnika Generali osiguranja Mario Carini.

„Investirali smo 11 milijuna eura u ovu najmoderniju banku podataka u regiji koja je izgrađena u samo godinu dana. Ovime smo još jednom, uz ubrzanu izgradnju 5G mobilne mreže i fiksne optičke mreže, potvrdili svoju predanost digitalizaciji Hrvatske“, istaknuo je Predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->