Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.03.2019. 12:44

Gideon Brothers 

Tokić uveo autonomne robote Gideon Brothersa

Tokić prvi u Hrvatskoj uveo potpuno autonomne mobilne robote hrvatske tvrtke za robotiku i AI.

Tokić uveo autonomne robote Gideon Brothersa

Poznati domaći trgovac auto dijelovima Tokić d.o.o. pokrenuo je suradnju s Gideon Brothersom, hrvatskom tvrtkom za robotiku i umjetnu inteligenciju, s ciljem uvođenja njihovih autonomnih mobilnih robota u svom logističko-distributivnom centru u Sesvetama. Tokić je tako postao prva hrvatska tvrtka koja u svom poslovanju implementira potpuno autonomne mobilne robote, kao jednu od aktivnosti povećanja produktivnosti prije planiranog širenja na EU tržištu.

Gideon Brothers je jedna od samo tri tvrtke u svijetu, te jedina u Europi, koja razvija autonomnu tehnologiju s navigacijom baziranom na vizualnoj percepciji, kombinirajući stereoskopske kamere i duboko učenje. Gideonova Advanced Visual Perception autonomija nudi znatno širi raspon scenarija korištenja od konkurencije jer je tehnologija neusporedivo robusnija kod lokalizacije i prepoznavanja objekata nego standardna rješenja koja se baziraju samo na LiDAR senzorima. Fleksibilnost i učinkovitost robotskog rješenja važna je za Tokić, budući da tvrtka distribuira preko 200.000 artikala kroz mrežu više od stotinu poslovnica, vlastitih i franšiznih te drži značajan tržišni udio u regiji.

Gideon Brothers robot 2

Robot je dizajniran za prijenos teških tereta do 800 kg na standardnim paletama. Odlikuje ga potpuna autonomija što znači da mu nije potreban nikakav eksterni sustav navođenja: sam percipira svoju okolinu; izrađuje mapu prostora, „lokalizira“ se na njoj i dopunjava je prema promjenama koje registrira; prepoznaje objekte (npr. palete), druge pokretne strojeve i ljude te manevrira potpuno sigurno oko njih. Projekt nije zahtijevao nikakve zahvate u Tokićevom distributivnom centru, a robot je preuzeo stvarne zadatke već prvoga dana. U ovoj početnoj testnoj fazi, robot prenosi teret između dvije točke u skladištu međusobno udaljene oko 100 metara.

Tvrtka trenutno testira dva slučaja korištenja. Jedan angažira robota u procesu ispunjavanja narudžbe – isporuke artikala iz skladišta do prostora za pakiranje u blizini glavnog utovarnog prostora. Radnici zatim uzimaju predmete i pakiraju ih u kutije namijenjene za otpremu. Drugi slučaj korištenja angažira robota u isporuci ambalaže za odlaganje. Isporuku iniciraju zaposlenici Tokića, na zahtjev, putem aplikacije na tabletima

Gideon Brothers robot 3

Kombinacija hardvera i softvera omogućuje robotu da uoči i strojeve i prepreke koje LiDAR ne vidi. Primjerice, LiDAR ne vidi niske prepreke kao što su vilice praznog viljuškara koje moraju, prema sigurnosnim pravilima, biti spuštene u najniži položaj.

Još jedna značajka koja je jedinstvena za Gideon Brothers jest sustav baterija koji omogućuje da se baterije zamijene tijekom rada, bez gašenja, tako da je gubitak vremena zbog punjenja sveden na minimum.

Robot zahtijeva vrlo malo fizičke infrastrukture: samo okvir za palete, s kojeg robot može podići i na njega dostaviti teret na paletama, te stanicu za punjenje baterija. U objektima nisu potrebni nikakvi zahvati, a budući da je robot u potpunosti autonoman, nisu potrebni nikakvi markeri ili drugi sustavi navođenja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->