Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Gradi se globalna obrambena svemirska radarska mreža
Članak
Objavljeno: 04.12.2023. 14:47

DARC 

Gradi se globalna obrambena svemirska radarska mreža

Američko-britanska-australska obrambena radarska mreža namijenjena je praćenju objekata u svemiru do geosinkrone orbite.

Gradi se globalna obrambena svemirska radarska mreža

Ministarstva SAD-a, Ujedinjenog kraljevstva i Australije potpisala su sporazum za razvoj projekta pod nazivom AUKUS kojem je cilj  izgradnja globalne mreže Deep Space Advanced Radar Capability (DARC), namijenjene praćenju objekata u svemiru do geosinkrone orbite.

Svrha DARC mreže je da se identificiraju potencijalne prijetnje vojnim i civilnim satelitima i sustavima, čime će se pomoći u odvraćanju sukoba, bolje rješavati probleme upravljanja svemirskim prometom i podržati rastući komercijalni svemirski sektor.

"Kako svijet postaje sve sukobljeniji i opasnost od svemirskog ratovanja raste, Ujedinjeno Kraljevstvo i naši saveznici moraju osigurati da imamo napredne sposobnosti koje su nam potrebne za očuvanje sigurnosti naših nacija", rekao je britanski ministar obrane Grant Shapps. "Današnja objava globalne radarske mreže, koja će uključivati radarske postaje diljem Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Australije, poboljšat će otkrivanje, praćenje i identificiranje objekata u dubokom svemiru."

Prema zajedničkoj izjavi koju su objavili američki ministar obrane Lloyd J. Austin, australski zamjenik premijera i ministar obrane Richard Marles i britanski državni tajnik za obranu Grant Shapps, AUKUS također uključuje obuku australskog osoblja u američkoj mornarici i nuklearna postrojenja Kraljevske mornarice, redovite posjete britanskih i američkih podmornica Australiji, pojednostavljenje kontrole trgovine i razmjene informacija, obrambenu i industrijsku suradnju između tri nacije i suradnju na nizu naprednih projekata, uključujući autonomne pomorske sustave, umjetnu inteligenciju, protupodmorničko ratovanje i kvantnu navigaciju.

Ideja je izgraditi tri stanice za praćenje objekata u dubokom svemiru, u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Australiji, pri čemu bi prva trebala biti izgrađena i operativna u Australiji do 2026., druga u Britaniji s najvjerojatnijim mjestom u vojarni Cawdor u Walesu i treća na neimenovanom mjestu u Americi do 2030.

Svaka od ovih postaja omogućit će veću osjetljivost, bolju preciznost, povećani kapacitet i agilnije praćenje od sadašnjih radarskih sustava.

Umjesto samo skeniranja gornje atmosfere i niske Zemljine orbite, sustav će detaljno skenirati nebo do 36.000 km, 24 sata dnevno i po svim vremenskim uvjetima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi DARC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->