Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.11.2023. 10:38

Bene Meat 

Meso iz laboratorija dobilo dozvolu u EU

Europska unija je prvi puta odobrila korištenje laboratorijski uzgojenog mesa kao hranu za kućne ljubimce.

Meso iz laboratorija dobilo dozvolu u EU

Češki startup Bene Meat, prva je tvrtka u Europi koja je dobila certifikat Europske unije za laboratorijski uzgojeno meso za upotrebu u hrani, no ne za prehranu ljudi već za kućne ljubimce. To znači da je meso koje proizvode ušlo u Europski registar sirovina za životinje, čime je Bene Meat  postao prva tvrtka u svijetu koja može proizvoditi i prodavati uzgojeno meso za hranu za kućne ljubimce.

galerie-5-prkynko-1-scaled

"Hrana za kućne ljubimce budućnosti bit će puna čistih, visokokvalitetnih životinjskih bjelančevina zahvaljujući uzgojenom mesu, a niti jedna životinja neće morati umrijeti da bi ih proizvela", navodi Bene Meat u svojem priopćenju i kaže da trenutno dovršava izgradnju prve proizvodne linije i radi s proizvođačima stočne hrane kako bi prvi proizvod plasirali na europsko tržište 2024. godine.

Meso koje proizvode nastaje iz matičnih stanica koje se uzimaju bez ubijanja životinja i potom uzgajaju u bioreaktorima. Početni projekt je govedina, a kasnije planiraju dodati svinjetinu, piletinu i druge vrste mesa.

galerie-1-mops-1

Mada je tvrtka odabrala životinjsku prehranu za svoje prve proizvode, u budućnosti bi se mogla orijentirati i na hranu za ljude.

U SAD-u su tvrtke Upside Foods i Good Meat ove godine dobili regulatorno odobrenje za meso napravljeno od životinjskih stanica, za ljudsku prehranu, što znači da smo sve bliže kupnji mesa u dućanima za koje nije ubijena niti jedna životinja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Bene Meat
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->