Nalazite se
  • Pop Tech
  • Autobaterija koja se puni 3 minute i traje 20 godina
Članak
Objavljeno: 16.09.2022. 15:21

Adden Energy 

Autobaterija koja se puni 3 minute i traje 20 godina

Tvrtka Adden energy vjeruje da ima tehnologiju koja će u potpunosti promijeniti industriju električnih automobila.

Autobaterija koja se puni 3 minute i traje 20 godina

Usprkos velikom razvoju tehnologije električnih automobila i baterija za njih, nekoliko stvari još uvijek stvara prepreku u masovnoj zamjeni benzinaca električnim vozilima. Na prvom mjestu su obično cijene električnih vozila, koje još uvijek prilično više u odnosu na benzince i dizelaše, na drugom je brzina punjenja koja se ne može usporediti s vremenom koje utrošite dok auto tankate gorivom, dok je na trećem trajnost baterijskih paketa, koji se moraju zamijeniti znatno prije nego što primjerice isplatite kredit za auto.

Tvrtka Adden Energy, koja koristi patente znanstvenika sa Sveučilišta Harvard, razvila je SSD tehnologiju litij-metalnih baterija za električna vozila koje omogućuju brzo punjenje za samo 3 minute i mogu izdržati više od 10.000 ciklusa punjenja bez degradacije, odnosno do nekih 20 godina

Tehnologija koju su razvili istraživači Harvarda među kojima je profesor materijalnih znanost dr. Xin Li, testirana je u smanjenom prototipu baterije u laboratoriju, gdje su navedene performanse u brzini punjenja i broju ciklusa potvrđene, pa će sada uz pomoć partnera i investitora Adden Energy krenuti u skaliranje za komercijalnu primjenu. Tvrtka vjeruje da će joj do dolaska novih baterija na tržište trebati nekih tri do najviše pet godina.

"Tipično, litij-metalne anode u drugim čvrstim konstrukcijama obično razvijaju dendrite, izrasline nalik grančicama koje mogu postupno prodrijeti kroz elektrolit do katode. Novim strukturnim i materijalnim dizajnom pobjeđujemo rast dendrita prije nego što mogu izazvati štetu," rekao je Li.

"Električna vozila ne mogu ostati luksuzna moda, doslovno 'jedan posto' vozila na cesti, ako želimo napredovati prema budućnosti čiste energije, a SAD neće imati tržište rabljenih automobila ako baterije za EV traju samo 3 do 5 godina”, dodao je Li. "Tehnologija mora biti dostupna svima. Produljenje vijeka trajanja baterija, kao što radimo ovdje, važan je dio toga.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->