Nalazite se
  • Pop Tech
  • Električni bicikl je računalo na kotačima
Članak
Objavljeno: 04.12.2021. 16:49

Urtopia 

Električni bicikl je računalo na kotačima

Novi kineski električni bicikl u sebi sadrži možda čak i više tehnologije nego Rimčev Greyp.

Električni bicikl je računalo na kotačima

Električni bicikli su sve popularnije sredstvo za gradski prijevoz, a mnogi među njima osim električnog motora posjeduju i hrpu tehnologije. Ako ste pomislili da je najdalje u tome otišao Rimčev Greyp koji se od sada nalazi u vlasništvu Porschea, možda ste se prevarili, jer i najnoviji kineski brend električnih bicikala Urtopia ima što za reći.

Njihov bicikl dolazi s motorom od (legalnih) 250 W i tri stupnja asistencije te baterijom koja će vam omogućiti od 50 do 130 km vožnje, a dodatne tehnologije u njemu su dot-matrix zaslon, čitač otiska prsta, GPS, 4G /koji koristi eSIM), mmWave senzori za detekciju vozila, integrirani alarm te putno računalo ugrađeno u upravljač. 

u2

Jedna od zanimljivost je i ugrađeni zvučnik iz kojeg vam tijekom vožnje izlazi zvuk koji upozorava pješake i druge sudionike u prometu. Taj lažni zvuk motora moći ćete prilagođavati svojem ukusu, pa će recimo moći zvučati kao nadzvučni lovac, laserski top ili neka letjelica iz Star Warsa.

Nadalje, u bickl je ugrađeno svjetlo koje ima i funkcionalnost projektora koji projicira znakove skretanja na cestu, a zanimljiv je i način paljenja svjetla koja se uključuju glasovnim komandama. Kineska tvrtka je utrenirala algoritam za prepoznavanje glasa kako bi se na taj način moglo upravljati i brojnim drugim funkcijama bicikla, što uključuje promjenu modova vožnje, zaključavanje bicikla, projiciranje oznaka za skretanje prema lijevo ili desno te pojačavanje ili stišavanje lažnog zvuka motora bicikla, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Bicikl se otključava otiskom prsta, nakon čega se aktiviraju glasovne komande. Kada bicikl glasom zaključate svako njegovo pomicanje će aktivirati alarm protiv krađe, a GPS i 4G povezivost će vam omogućiti da u svakom trenutku vidite i pratite poziciju bicikla.

S težinom od 13 kg ovo je prilično lagani električni bicikl, ponajviše zahvaljujući ramu od ugljičnih vlakana, po čemu se također izdvaja od mnogih konkurenata.

Za razliku od Greypa, Urtopia nema prednju i stražnju kameru, što je zasad jedina prednost Rimčevog bicikla, no osnovni model kineskog bicikla New Urban Utopia košta samo 13.338 kn. Postoje doduše i modeli koji koštaju duplo više, a oni sadrže puni paket tehnologije.

Odnos cijene i kvalitete na papiru djeluje doista atraktivno, no da bismo se uvjerili u njegovu kvalitetu morat ćemo prvo sjesti na njega. Ako ćemo ikada imati uopće priliku za to.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->