Nalazite se
  • Pop Tech
  • Poluautonomni auto za paraliziranog trkača
Članak
Objavljeno: 26.06.2022. 12:45

Arrow SAM Car 

Poluautonomni auto za paraliziranog trkača

Paralizirani vozač utrka Sam Schmidt vozio je modificirani Arrow upravljajući isključivo glavom.

Poluautonomni auto za paraliziranog trkača

Na Goodwood Festivalu brzine u sklopu "FOS Highlights i FIA Batch 5 / BMW M, Sports Racers & Modern GTs" događanju, u poluautonomnom automobilu Arrow Electronics (SAM Car), sudjelovao je paralizirani vozač utrka Sam Schmidt, koji je uzbrdo prešao dionicu od 1,86 km, upravljajući isključivo glavom.

Schmidt je vozio sportski automobil McLaren 720S Spider iz 2021., koji je Arrow modificirao sustavom za upravljanje koji prepoznaje pokrete glave i usta.

Schmidt je suvlasnik IndyCar tima Arrow McLaren SP i bivši vozač Indy Racing lige, koji se razbio tijekom treninga na stazi Walt Disney World Speedway u Orlandu 2000. godine, teško ozlijedivši leđnu moždinu s dijagnozom kvadriplegije. Kako bi pomogli Schmidtu da ponovno vozi, inženjeri Arrowa stvorili su pametno povezano vozilo kojim može upravljati sigurno i neovisno pomoću kontrola glave i usta i glasovnih naredbi – Arrow SAM Car.

sam 2

Za upravljanje, infracrvene kamere postavljene na kontrolnoj ploči otkrivaju Schmidtove pokrete glave pa on gleda lijevo i desno kako bi usmjerio automobil, a za ubrzanje i kočenje koristi svoj dah, udišući i izdišući.

Arrow je dizajnirao još jednu tehnologiju za poboljšanje Schmidtove mobilnosti - Arrow SAM odijelo. Zahvaljući suradnji između Arrowa i istraživača robotskog inženjerstva na Sveučilištu Vanderbilt (Nashville, Tenn.), SAM odijelo unapređuje trenutnu tehnologiju egzoskeleta s proširenjima koja podržavaju Schmidtov torzo i ruke, kao i njegove donje ekstremitete.

SAM odijelo dio je tehnološkog pristupa korištenog za razvoj Arrow SAM automobila, pokazujući kako tehnologija može pružiti slobodu i izbor osobama s invaliditetom.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Arrow SAM Car Sam Schmidt
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->